Tretja luč: Korenina

O korenina Jesejeva, ki si v znamenje ljudstvom in bodo pred teboj umolknili kralji in te narodi molili: pridi in nas reši, nikar več ne odlašaj.

H koreninam se je treba vrniti, ko je vse zavoženo. Tudi že prej. A še posebno takrat. Rojstni dnevi, obletnice poroke, posvečenja, prazniki ... Nek poseben žar je v ljudeh, ko se vračajo h koreninam - tiha spoštljivost, malodane priklanjanje v drži in izboru besed.

Prav je tako. Človek, ki pozabi korenine, je človek, ki ga lahko iz zemlje izruje že blaga sapa, da ne govorimo o viharju. Človek brez korenin je človek brez življenja. Človek, neprimeren za naš čas, ko je treba vedeti, zakaj živiš in k čemu si namenjen. Ko se moraš trdno držati svoje zemlje, da te ne presajajo kot paradižnikovo palico zdaj v to, zdaj v drugo gredico. Paradižnikova palica nima vrednosti. Samo ugaja. Prodaja se. Na koncu, ko se obrabi in je stara, jo vržejo proč. Pod neugnano mladiko, ki je nihče ni maral, saj se ni pustila izruti.

Konzervatizem ni nujno slaba stvar. Če "konzerviraš" dragoceno vsebino. Ta se ne pokvari. In ko se skozi množico let do nje prebijajo kralji in siromaki, pred njo vsakokrat umolknejo. Toliko jim ima povedati življenje v njej. Življenje, ki ga je shranila modrost.

Komentarji

  1. Korenine so tisti "organ", ki črpajo minerale iz zemlje in dajejo življenje.

    Vesel sem tega razmišljanja, ki iz "konzervativnih" okvirov ponuja sveže možnosti - sveže za naš čas, ki tako divje hiti in pozablja na preteklost. Pa v hitrosti ni nič slabega: slaba je amnezija nad preteklostjo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Korenine so tista vrednota iz katere črpamo za sedanjost in prihodnost. Včeraj sem se pogovarjal z zakonskim parom iz Idrije v Žireh. Pogovor je nanesel na obisk sorodnikov, kjer sta živela kot mlada zaljubljenca. Sedanja kriza vse bolj kliče po vrnitvi h koreninam in pravim življenskim vrednotam. Skupaj smo ugotovili, da imamo vsi vrednote postavljene na glavo. ta vrnitev h koreninam, ni konzervativizem ali nostalgija. Je način, da občudujemo to večnost dlje časa. Ohranjati to čistost v tem globalnem svetu, ko je nenormalno normalno. Potem je ta konzervativnost, biti na površju tega razburkanega sveta.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Tone Pavček, Take dežele ni

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

Iskati večje dobro