Preskoči na glavno vsebino

Moliti slovensko

Drobtina iz Rima #5
Detajl vitraža sv. Cirila in Metoda v Sloveniku


V soboto zjutraj smo imeli mašo v slovenščini.

To je tako poseben stavek, ker imamo vsak dan mašo seveda v italijanščini. Tudi v Sloveniku, da. Saj ... ne moremo pričakovati, da bodo Nigerijci, Indijci, Indonezijci in tisti iz Burkine Faso molili po slovensko. Zato med seboj govorimo italijansko, nekakšen mednarodni jezik je to za nas. Jezik, v katerem vsi govorimo in se vsi razumemo. Bolj ali manj. In pri mizi to nekako gre. Pri oltarju ... pri oltarju pa ne. Res težko molim v tujem jeziku. Prve dni zato, ker pač nisem vedel, kako gresta Padre nostro in Ave o Maria, pa Gloria al Padre, sploh pa Credo in Gloria in vse ostale mašne molitve. Enkrat sem tudi sam vodil mašo v italijanščini in verjemite, da je bila nekaj ... zelo polomljenega. Ne vem ... bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi, da je molitev tako osebna, tako globoka stvar dna srca, nekaj, kar se dotika tvojega najglobljega bistva, kar ga prav zatrese, nekaj, kar si res ti ... tako da ne moreš moliti v tujem jeziku. Izgovarjati molitve po nekem času seveda ni težava. Toda moliti ...

V soboto zjutraj pa smo imeli mašo v slovenščini.

Ta jezik je kot studenec, žubori, preliva se blagoglasno čez ušesa, preko ustnic do nespoznanih globin srca. In poln je življenja, ker se je stesal med mizo in poljem, pod Bogkovim kotom, tam, kjer je življenje v vsej lepoti in krutosti vztrajalo navzgor, proti nebu in proti svobodi. Ne, to ni jezik velikih palač in katedral, ne sodi vanje, ni jezik pološčenih soban, ne more ga govoriti nekdo, ki ne zna peti, ko govori. To je jezik gozdov in planin, jezik travnikov in toplih, majhnih domov. Kot pesem je, neskončna pesem o domu. Kot burja, ki buta ob zide, razkriva korce in nosi listje. Samoglasniki zadenejo ob soglasnike in potem se sliši nekaj tako lepega, kot je jesen na Krasu.

Ko sem ga slišal, ko smo spet molili po slovensko, so mi prsi drgetale. Tako mi je bilo, kot takrat, ko se človek zaljubi in ti je vsakič, ko slišiš svojo drago, kot bi se ves svet rodil še enkrat. Samo zate. Ne pretiravam, res mi je bilo tako. In ko moram v Rimu moliti Ave o Maria in Padre nostro, spoznavam, da je moliti v lastnem jeziku privilegij.

Prejšnji četrtek po faksu je tako lepo sijalo na pročelje Gregoriane … ulice pa so bile že v temi. Kvirinal še ne. Stopnice so se svetile v soncu in stekel sem gor, da bi ujel še kak žarek, preden se spet podam v rimske podzemne rove. Bilo je neopisljivo lepo. Sonce me je vsega poljubilo, veter me je prijel in me odnesel tja gor, kjer je vajen pihati še bolj, ob vsej teži vsega novega v mojem norem svetu sva svobodno zaplesala. In tam zadaj na obzorju se je iznad streh in anten kot mogočni oče dvigovala kupola svetega Petra.

Molil sem. A sem kar odbrzel skozi molitev. Potem me je streslo. In potem sem utihnil in sem še enkrat, počasi in lepo zmolil očenaš po slovensko. Po naše, po moje. Imel sem ta privilegij.

---
Moj poklon velikemu Slovencu Simonu Gregorčiču ob obletnici njegovega rojstva.

Komentarji

  1. "In ko moram v Rimu moliti Ave o Maria in Padre nostro, spoznavam, da je moliti v lastnem jeziku privilegij."


    In GOSPOD je rekel: »Glej, eno ljudstvo so in vsi imajo en jezik, in to je šele začetek njihovega dela. Zdaj jih ne bo nič več zadržalo; kar koli bodo hoteli, bodo naredili. 7 Dajmo, stopimo dol in tam zmešajmo njihov jezik, da ne bodo več razumeli govorice drug drugega!«
    (http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Mz+11&id13=1&pos=0&set=2&l=sl)

    tale bog ti vedno meče polena pod noge..

    OdgovoriIzbriši
  2. " Dajmo, stopimo dol ".. množina? glej glej.. več bogov je očitno..

    OdgovoriIzbriši
  3. Vem, da bi rad debatiral o stvareh, ki se tičejo vere. Lahko debatirava, ma bova ostala vsak na svoji strani, tako da ne vidim potrebe po tem. Jaz se ne posmehujem tvojemu prepričanju, prosim, da se tudi ti mojemu ne. To je stvar bontona, če ne drugega.

    OdgovoriIzbriši

  4. Tako lep poklon materinščini, res lep zapis! Se istovetim z njim, ko ravno doživljam nekaj podobnega. Molitev v materinščini je res tisto najbolj naše, najbližje srcu. Naj čim večkrat zazveni domača beseda!

    OdgovoriIzbriši
  5. "vsak na svoji strani"
    ker pač ne spoštuješ dokazov. Laži in natolcevanja, ki jih vera vsebuje, te ne motijo. Trmasto tiščiš svojo glavo v pesek in upaš, da ostali ljudje ne bodo opazili teh zadev.. Ti jasno ne boš nikoli spremenil mnenja, ker si že vsaj 20 let življenja zabil za to zadevo. Si že preveč investiral v to idejo. Bi bila katastrofa, če bi si končno priznal, da imamo ateisti na veliko stvareh zelo zelo prav in da lahko celo dokažemo, kaj govorimo (za razliko od vas).. Bi pomenilo, da si edino življenje, ki ga imaš, vrgel proč. Seveda ne boš ti nikoli spremenil mnenja. Se pa zgodi, da tvoji "odjemalci" spremenijo mnenje. In ta sprememba se dogaja s pospešeno hitrostjo.

    In ker razumski razlogi ne delujejo pri vas vernikih, nam ostane samo "posmehovanje". Če bi vi upoštevali mnenja drugih ljudi, tehtali dokaze in res iskali dejstva in jih tudi spoštovali, se nam ostalim ne bi bilo potrebno vam "posmehovat".. In bi v končni fazi imeli isto mnenje. Ker tega družbenega mehanizma debate nočete upoštevat, ja.. je pač potrebno posmehovanje. Nimamo druge izbire. Nimamo drugega orodja. Da bi pa mi spoštovali vaše bedarije.. ej.. ne hvala.. Spoštovanje se lahko zasluži, nikoli se ga ne da kar tako na lepe oči.. In jst spoštujem zelo veliko stvari in mnenj. Predvsem zato, ker so ta mnenja dokazana. Astrologije, homeopatije, verovanje v svete krave, ej.. zatlačte si te bedarije nekam.. in ker moramo mi trpet vaše bedarije in se ukvarjat z vašimi parazitskimi težnjami po javnem denarju, boste pa vi trpeli naše "posmehovanje".. kar je fer, je fer..


    "Jaz se ne posmehujem tvojemu prepričanju"
    najina "prepričanja" nista enakovredna. 2+2=4 in 2+2=5 .. "bog obstaja" in "bog ne obstaja"..
    Ta dva mnenja nista enakovredna. Ker jst nimam prepričanja. Dokaži, da bog obstaja in ne bom imel problema spremenit mnenja. Ni panike. Mi je čisto vseeno, ali obstaja ali ne. Ni mi pa vseeno, kako smo prišli do "resnice". Poslušamo že 2000 let ta natolcevanja, pa še vedno stojimo pred prvo štengo logike in razuma. Kje je šele kak konkretni dokaz???
    In razumem, da te moti, ko nekdo izpostavi ljudem te bedarije, ki jih ti s takim žarom in zanosom pišeš. Ljudje občasno tudi kako stvar razmislijo in se dogaja, da izgubljate vernike.

    In si na internetu, kjer se "bije boj" na čist vsaki ideji. Jo pretresemo, da lahko skupaj ugotovimo, ali je dobra ali ni. Ti pa govoriš o bontonu, da tvoje ideje pa ne smemo pretrest in pogledat, če je res ali ni. Bonton? Bonton boš uporabil za obrambo svojega mišljenja? Bonton bo dokazal, da svinje letijo in bog obstaja. Težka bo.

    Ko ideja ne preživi kritiziranja, je čas, da jo nehaš porivat naokoli.. In ideja o bogu je že davno padla na tem testu "resnice". Kaj pa to "bontonsko pravilo"? Ga boš upošteval ali ne?

    In potem imamo to ljubo RKC, ki dobesedno poriva svoj izdelek v prav vsako poro družbe in zahteva, da naj se mi ostali prilagodimo njenim mišljenjem. Težka bo.

    In če sva že pri vtikanju boga v vsako stvar.. Si ravno to naredil tudi v tem blog postu. Vzel si našo skupno lastnost, ki povezuje vse slovence in to je slovenski jezik, in si porinil boga notr.. klasičen produkt placement.

    in ko to narediš, še vedno nisi dokazal, da bog obstaja. Si samo zlorabil neko stvar, za reklamo svoji firmi..

    OdgovoriIzbriši
  6. Se dobro da nam je včasih skupna vsaj tišina...

    OdgovoriIzbriši
  7. praviš, da boste tiho od zdaj naprej? Ne boste izrabljali vere za politične cilje? Ne boste težili manjšinam in jim s hujskanjem svojih vernikov onemogočali normalno življenje?

    malo morgen..

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne moti me tvoje mnenje. Moti me tvoja agresivnost.
    Nočem spremeniti tvojega mnenja. Zakaj bi moral ti mojega? Veš, problem je v tem, da bi rad z menoj debatiral o stvareh, ki te mučijo, jaz pa nimam odgovora nanje. Ga tudi nikoli ne bom imel. Ti stavki, ki jih tukaj pišem, niso napisani kot trditve, tudi ne kot dokazi. So napisani kot vprašanja, kot iskanja, ki jih jaz potrebujem, da lahko živim. In zame pomeni govoriti o Bogu iskati ga - ker sicer vse v tem življenju zame nima smisla.
    O dejstvih o obstoju Boga pa ne bi. Ker jih noben od naju nima. To je stvar vere, ne razuma. Saj veš ... stvari, ki se tičejo srca in jih glava ne razume.
    In ni problema, če ne veruješ. Tudi ni problema v tem, da stvari vidiš drugače, kot jih jaz. Problem je v tem, da me imaš v tem, o čemer govorim, za neumnega, za zabitega, za trmastega. In tudi moja dejanja obsojaš, pa me sploh ne poznaš. Ne moreš sprejeti, da sem "neumen"? Saj ti nič hudega nočem.

    OdgovoriIzbriši
  9. "Moti me tvoja agresivnost."
    dejstva so taka, ne moja "agresivnost". Ko ti policaji pridejo povedat, da je tvojega otroka zbil avto.. a je to agresivnost al dejstvo? In jst ti ravno to govorim, da je tvojega otroka zbil avto.

    "rad z menoj debatiral o stvareh, ki te mučijo, jaz pa nimam odgovora nanje. Ga tudi nikoli ne bom imel."
    v bistvu niti ne. Jst samo opozarjam tvoje vernike na to dejstvo, da ti nimaš nobenih odgovorov.. In vendar se ti velikokrat zapiše, kakšen je bog, kaj je bog naredu, ni naredu, kaj želi, noče, kolk ma dolgega tiča.. In vendar v prvem stavku praviš, da ne veš nič, v drugem stavku pa veš vse do centimetra natančno... zanimivo ane..

    "O dejstvih o obstoju Boga pa ne bi"
    le zakaj ne? a nisi duhovnik, ki bi moral širit vero? Le kako, da se zadnje čase vi duhovniki vedno izogibate svojega osnovnega poslanstva? (ja, seveda, moram malce sarkazma uporabit.. )


    "To je stvar vere, ne razuma."
    In je spet dober izgovor. Ne razmišljat, kaj je res in kaj ni. Samo verjemi. Ker če boš razmišljal kaj je res, ja, se lahko zgodi, da bo rezultat napačen. Samo verjemi.
    To kitico uporabljajo vsi šarlatani sveta. In vendar trdiš, da vi pa niste šarlatani.. Mi pa ne. Mi sporočamo "sveto" besedo..
    Veš, si na internetu, ne na prižnici. Na prižnici ti ne more noben ugovarjat. Tle so pa pravila igre malce drugačna.


    "Saj veš ... stvari, ki se tičejo srca in jih glava ne razume."
    tale stavek je pa samo čustveni poziv. Kot da bi nam čustva povedala, kaj je res in kaj ni. Občasno nam povejo, in občasno ne. Tko da..

    "o čemer govorim, za neumnega, za zabitega, za trmastega"
    predvsem trmastega. Kot otrok, ki hoče sladoled pri blagajni. In to verniki vedno govorite. Ne boste mi mogli spremenit mnenja, ma karkoli rečete proti. In to je tisti problem, ki pelje v vojne. Jst mam prov, ti pa se lahko razpočiš, ne glede na dejstva. A se ti zavedaš, kako moteče je to, ko živiš v družbi ljudi? Kako sebično je tako stališče?

    "Saj ti nič hudega nočem."
    no, no.. ne se sprenevedat. Malce pobrskaj po zgodovini RKCja.. Pa ti ni treba it daleč v zgodovino. Ti osebno že mogoče, ker se ne poznava, ampak RKC ima dva obraza. En obraz predstavljaš ti s takelimi solzavimi blog posti, drug obraz je pa Rode stil. In Rode stil je zelo zelo škodljiv in zloben.. In ti si hierarhično podrejen rodetom. Ti nimaš pravice ugovarjat svojim nadrejenim..

    In da zmanjšamo vpliv rodetov, moramo predvsem zmanjšat vpliv takalih blogov. In res ni težko pokazat napake v takelih čustvenih besednih meglah.

    Ti pa razno razni rodeti, delate za isto firmo. Good cop in bad cop scena, ki je res že dolgočasna. Dober policaj na javnih očeh in slab policaj v ozadju.. frančišek na letalu, "kdo sm jst da bi sodil geje", ko pa pristane pa se aktivno bori proti pravicam manjšin na vsakem referendumu.. dovolj je tega sranja in sprenevedanja..




    OdgovoriIzbriši
  10. "ki jih jaz potrebujem, da lahko živim. In zame pomeni govoriti o Bogu iskati ga - ker sicer vse v tem življenju zame nima smisla."

    tako govorijo drogeraši in pijanci.. brez flaške ali igle, le zakaj bi živeli.. ne moremo brez tega..

    ti imaš samo drugo sredstvo.. nekakšno mentalno drogiranje..

    OdgovoriIzbriši
  11. Anonimni II pravi:

    Mmmm: Kolk samoumevnih darov je, ki se jih ne zavedam(o).
    Moliti v jeziku srca (po slovensko)? Mmmm.

    Bog je tako topel. Mmm.
    Po moje ga trga od smeha, ko te posluša z ustnicami moliti po laško, v srcu pa utripati na slovensko. Spet izziv, da v mrtve italjanske črke daš srčno vsebino. Italijanska embalaža, vsebina slovenska :) Ha ha ha :) :)

    MS

    OdgovoriIzbriši
  12. "Po moje ga trga od smeha"

    ti maš zgleda direkt linijo do boga.. Veste celo, kaj si bog misli..

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ljubezen do konca

Skazal je svojim ljubezen do konca . (Jn 13,1)  Jezusu ni moglo biti prijetno pri mizi. To je bil namreč že trenutek, »ko je bil hudič Judu, Simonovemu sinu, Iškarijotu, v srce že vdihnil, naj ga izda« (Jn 13,2). Tudi v drugih je bilo nekaj podobnega, zato mu ni moglo biti prijetno. Kajti tako je vedno, ko je med nami napeto, ko so med nami jeza, strah, užaljenost, zamera, prizadetost. Take stvari se čutijo, tudi če se nič ne reče, tudi če nihče ne besni naglas, ker take stvari od znotraj razdvajajo skupnost. Vsak se začne umikati vase, v svoje misli, v svoja prepričanja, okoli sebe gradi utrdbo in ni prostora za nič in nikogar.  Razpadanje  Jezus je čutil vse to. In je vedel, da njegova skupnost nevidno razpada. Tega pa ni smel dopustiti. Skupnost je zanj sveta stvar, ker smo samo zaradi nje ljudje še ljudje, in zato tako pomembna, da vanjo postavi edini kraj, kjer se lahko z njim srečamo do konca časov, da, prav v tej skupnosti, v kateri ima vsakdo dovolj razlogov, da bi zbežal od nj

Pustiti se premagati ljubezni

Svetloba slavno vstalega Kristusa naj prežene temine srca in duha! (iz bogoslužja velikonočne vigilije)  V današnjem jutru poti vseh ljudi, ki v svoji človeški slabotnosti usmerjamo svoje korake h grobu, k smrti, k uničenju, prestreže njegova šokantna praznina , nepričakovano presenečenje, ki nas ustavi in obrne v drugo smer. Bog je, ki v to našo temo greha, napuha, sebičnosti potiho stopa kakor luč, kot druga , alternativna možnost , da bi tako okrušil zaverovanost v lasten prav, v lastne rešitve in poglede. »Kaj pa, če nimaš prav?«  Nujni poraz Glas, ki pretrga našo slepoto, je zato tako odrešilen, ker je neizprosno drugačen od naših predstav, ker je možnost, ki je nismo predvideli, ki se nam ne zdi mogoča, morda niti pravilna ne, možnost, ki si je tudi ne želimo, ki se je kakor žene v tem našem grobu bojimo: »Stopile so ven in zbežale od groba. Trepetale so in bile vse iz sebe. In nikomur niso nič povedale, kajti bale so se.« (Mr 16,8) Se nam pač upira, ker je zato, da bi dopustili

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

V mladih brezah tiha pomlad, v mladih brezah gnezdijo sanje - za vse tiste velike in male, ki še verjejo vanje. Za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu, za tiste, ki se srce razboli jim, ko dež zašumi v marčnem vetru, za vse, ki dolgo dolgo v večer na oknu zamišljeni preslonijo in sami ne vejo, kaj čakajo in po čem hrepenijo. O, v mladih brezah je tisoč sanj, pomladi in zastrtih smehljajev, kot v pravljicah Tisoč in ene noči iz daljnih, prečudnih krajev. O, v mladih brezah je tisoč življenj za vse tiste, ki ne znajo živeti in le mimo življenja gredo kot slepci in zagrenjeni poeti.

Tone Pavček, Take dežele ni

Lepa je moja dežela. Bridkosti polna. Sèm je stvarnik sejal nemir in lepoto, ki je skoraj popolna, in žalost, kot je ni na svetu nikjer. Nikjer ni zemlja tako skromna in radodarna, nikjer ne pride lastovka tako hitro na jug, nikjer ni nikoli tako bledikava zarja skozi stoletja ohranjala up. Nikjer trave z Jurijem, svojim patronom, ne veseljačijo tako dolgo v jesen in nikjer ne kriče še pod betonom o zelenem spominu svojim ljudem. Nikjer niso hoste tako skrivnostne z brezni in grapami, ki jih je zlo polnilo s trupli, da njih belo okostje sije potomcem v neprijazno temò. Lepa je moja dežela. Lepa do muke. Samo tu gruli prsteno grlo rim. Samo tu so tudi groze manj hude. Samo tu lahko živim.

Velikonočni ogenj

Podolgovata meglica se je vlekla nad zaspano vasjo in tik čez njo je mežikalo jutranje sonce, ko sem še zaspan in krmižljav nekaj pred sedmo zjutraj stekel proti cerkvi. Pod zvonikom se je že nabrala množica fantov, ki so stali ob ognju in se greli, vsak s svojo domačo pripravo za raznašanje, nekateri so lesne gobe nataknili kar na žico, drugi smo si jih nadrobili na koščke in jih položili na dno preluknjane konzerve, podedovane od starejših bratov.  Nekje med zaspanostjo in veselim vznemirjenjem se je vlekel dim in silil v oči, vendar je bilo v mrzlem jutru tam vendarle prijetno toplo, zato smo ostali ob ognju in potrpežljivo čakali, da bo župnik nazadnje le poškropil tisti nenavadni, jutranji kres, ki ga je navsezgodaj pripravil Jožko Mežnarjev. Potrpežljivi smo morali biti, nihče ni smel prižgati ognja pred koncem. Čim pa je župnik zamahnil z roko in se je na razžarjenih polenih razgubilo tistih nekaj blagoslovljenih kapljic, smo kot sestradane živali planili na kres, da bi čimprej