Preskoči na glavno vsebino

Nikoli Sam


Naš Bog ima čudovito ime. Ime mu je Sveta Trojica – ali če rečemo drugače – ime mu je »Nikoli Sam«. Ker so naš Bog tri različne osebe, ki so vedno skupaj. In sicer tako močno skupaj, da so Eno. Kadar Oče ustvarja, ustvarjata z njim Sin in Sveti Duh. Kadar Sin odrešuje, odrešujeta z njim Oče in Sveti Duh. Kadar Sveti Duh prenavlja, prenavljata z njim tudi Oče in Sin.

Toda zakaj je treba to vedeti? Zakaj je treba kristjanom komplicirati z Enim Bogom v Treh osebah? Preprosto zato, ker je treba vedeti, da je hrepenenje po tem zapisano tudi v nas. Namreč hrepenenje po tem, da bi tudi mi bili »Nikoli Sami«.

Ta najmočnejša Skupnost, Sveta Trojica – ki ji lahko rečemo Ljubezen, ker je ljubezen vedno skupnost – je namreč ustvarila človeka, in sicer »po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.« (1 Mz 1,27) Ta Bog, ki je Eden, a Nikoli Sam, je tudi človeka naredil kot Nikoli Samega, naredil ga je kot skupnost. Zato človek ne more živeti sam, niti ne more sam verovati, ker ne more sam ljubiti, ničesar ne more narediti sam. Vedno je poklican v skupnost. V skupnost z Bogom in v skupnost z ljudmi.

Imamo torej pravico in dolžnost, da smo Nikoli Sami. Toda to pravico in dolžnost imajo tudi ljudje okoli nas. Tako nam naše ime daje tudi poslanstvo. Da namreč tudi drugim ljudem omogočamo dostojanstvo tega, da so Božja podoba, kar pomeni, da jih ne pustimo samih. Krščevati ljudi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha namreč ne pomeni samo konkretno krščevati, ampak tudi dati ljudem podobo Svete Trojice, torej biti z njimi skupnost. Pa četudi je to skupnost po značaju, nazorih, prepričanju, barvah različnih, morda celo nasprotnih ljudi. Kajti v skupnosti mi je za drugega mar, ker je to moj brat. Samo zato.

Zato bomo dobri ljudje šele, ko bomo dobra skupnost. Dobri skupnosti pa je ime »Nikoli Sami«.

Komentarji

  1. brat Marko... dej.. prosim ne piši neumnosti.. Kar si napisal glede nastanka človeka, je razumno, če bi se danes pisalo leto 1200.. Od takrat do danes pa je znanost pojasnila nastanek živalskih vrst z evolucijo. In ta evolucija je dejstvo. In evolucija ne omenja boga, da je mel kake prste zraven.


    "po Božji podobi ga je ustvaril"
    zelo bolj verjetno je, da je človek boga ustvaril. Kot mnoge druge bogove pred tem vašim zadnjim.. Ker mi vsi smo ateisti za 4999 bogov.. In se strinjamo, da vsi oni 4999 bogovi ne obstajajo in so bili zabloda..

    Nekateri smo stopili še en majhen majhen korakec naprej.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani anonimni...

    Človek je še kaj več kot racio in poklicani smo, da v življenju napredujemo. To napredovanje pa je v tem, da vsak skuša povezati vse vidike osebnosti v eno harmonijo. Če je tebi edini sprejemljiv ateizem, naj ti bo. A pusti drugim, da so odkrili neskončno širjavo božjega v sebi in to z veseljem in navdušenjem živijo. Ne morejo tega zadržati zase, ker bi kamni vpili...

    OdgovoriIzbriši
  3. spoštovana katka..

    človek je s svojim razumom dojel, da je produkt evolucije. Zaradi tega ne more biti končni izdelek.. nekega božjega bitja... pa se lahko sklicuješ na duhovnost, in "še nekaj več", dejstvo evolucije ostaja. Če bi evolucijo še enkrat zavrteli od začetka, bi človek zelo verjetno izgledal zelo drugače..

    "da so odkrili neskončno širjavo božjega v sebi in to z veseljem in navdušenjem živijo"

    Le kako veš, da so odkrili "neskončno širjavo božjega". Mogoče so odkrili samo zablodo. Le kako veš, da je prvo in ne drugo?

    Imaš cel kup ljudi, ki vejo, da so Napoleon. Le kako vejo, da vejo?

    Bog nikoli in nikdar še ni nikomur odgovoril osebno. Kot zeus, pa thor, pa oni ostali nordijski bogovi.. pa grški, pa rimski, pa naši stari poganski.. ma cel kup bogov.

    Pa bi lahko vsem ljudem istočasno jasno in glasno povedal vse. Ker je menda vsemogočen.


    "Ne morejo tega zadržati zase, ker bi kamni vpili..."

    no sej.. tole je problem. Ker potem čutijo na vodi, da jim je bog povedal, kako naj se družba uredi in kake "zakone" naj ima.. In potem gledamo na teveju one verske fanatike, ki delajo čudne čudne stvari verskim fanatikom sosednje sekte.. Razlika med njimi je pa .. 0.01% v dogmah..

    Vi tukaj v sloveniji ste malce boljši. Ampak lahko ste še boljši. Samo pošteno morate pogledat, kaj počnete. Če bi le enkrat pošteno poračunali vsa dejstva... Kar vam pa onemogoča to računanje je pa ravno takeli blogi, ki uporabljajo netočne izraze, ustna izročila in reke kar čez palec.. Kot bi gradil stolpnico, pa bi mel načrt tko.. mogoče bo 20 al pa 21m širine, pa 40 al 30 metrov dolzine..

    in ko imate tako nenatančen besednjak.. ja.. se pa iz besedne megle prikaže bog.

    OdgovoriIzbriši
  4. Duša človeka rabi hrano, nekateri jo najdejo v neskončno dolgem raziskovanju, drugi v poniževanju, sramotenju, posmehovanju, preganjanju, tretji v leposlovnih delih, v naravi, ljubezni Boga do njih in v podarjanju drugim... Kaj zdaj, kaj bi ti sploh rad? Prepričal prepričane in zahteval od njih, da berejo sveto pismo kot zgodovinsko knjigo, ko pa jo je treba brati z duhovnimi očmi, ali da ga sploh ne berejo. Ja, Bog govori osebno, ker je oseba in ne energija. "Sezuj si sandale z nog, kajti kraj, kjer stojiš je sveta zemlja..."

    OdgovoriIzbriši
  5. Dragi anonimni, smo razumeli, kaj je na stvari, kako razmišljaš, kakšen in kateri je tvoj nazor. Spoštujemo te, čeprav je tvoje prepričanje drugačno od našega, to pa zato, ker si tudi človek, kot smo tudi mi, le da smo drugačni. Če je to vse, kar mi smo in kar verujemo ter izpovedujemo, zate absurd in še kaj drugega, potem je zate pač tako. V redu. Dopusti pa, da če nam tako ustreza, v tem absurdu vztrajamo. Pa lepo se imej.

    OdgovoriIzbriši
  6. " prepričanje drugačno od našega"

    si zgrešil še eno zelo zvito manipulacijo. Primer. Imaš dva mnenja. 2+2=4 in 2+2=5.. Eno izmed teh dveh mnenj je NAPAČNO. Ne drugačno. NAPAČNO..

    in ravno tako imava midva dva mnenja o obstoju boga. Eden izmed naju ima NAPAČNO mnenje. Ne drugačno. Ker drugačno mnenje bi pomenilo, da sta mnenje 2+2=4 in 2+2=5 enakovredna. Nista.


    "Dopusti pa, da če nam tako ustreza, v tem absurdu vztrajamo."

    to vaše napačno mnenje futra organizacijo, ki dela probleme celotni družbi. Religije povzročajo en kup slabih stvari, ki jih vi verniki ignorirate ali se jih pa sploh ne zavedate, da se dogajajo.


    in ravno takeli blogi vam futrajo neresnice. Čas bi bil, da se malce streznete in da sprejmete kako znanstveno dejstvo ali dva..


    " Bog govori osebno, ker je oseba in ne energija."
    eh.. to bedarijo pa kdaj drugič obdelam..



    OdgovoriIzbriši
  7. (jaz sem anonimni št. 2)

    TEORIJA evolucije je samo teorija. Ni znanstveno dokazana, niti ovržena. Če si jo vzel za dejstvo, živiš v zmoti. Obstaja tudi kreacinistična teorija in druge. Nobena ni dokazana in nobena ni niti slučajno v neskladju s krščanstvom.
    Marsikateri znanstvenik je "našel Boga" prav ob raziskovanju, ko odkrivaš, da mora Nekdo stati za vsem tem, tako zelo mogočnim stvarstvom. Med temi znanstveniki sem tudi jaz. Prej sem mislil, da mi bo biokemijsko raziskovanje najbolj napolnilo dušo, pa mi jo je Nekdo drug.

    OdgovoriIzbriši
  8. anonimni 2...
    dej, vrati svojo diplomo.. pojdi za tekoči trak delat, ker samo trošiš javni denar s svojimi "znanstvenimi" izjavami..

    Evolucija je znanstveno dokazana. Se ji reče teorija, ker je to pravilni izraz za hipotezo, ki je uspela pokrit vsa dejstva, ki jih vidimo v naravi.. Hipoteza, ki je pravilna in potrjena, diplomira v teorijo.

    Teorija v pogornem jeziku pa pomeni, da ni dokazano, je pa mozno.. In tukaj pride do razlike med dojemanjem pogovorne "teorije" in znanstvene "teorije".

    Kreacionizem je nateg, ki nima nobenega dejstva nikjer dokazanega. In je ovzena na čist vsakem področju. Si imel ene par let nazaj ene par tožb v ZDA, ko so hoteli to bedarijo vtaknit v šole in so gladko popušili. So sicer spremenili ime v inteligentni dizajn, ampak še vedno ni šlo čez filter bulšita.



    Res dvomim, da si sploh "znanstvenik".. Ker te stvari, ki sem ti jih navedel učijo v osnovni šoli. (kaj je teorija, hipoteza.. itd itd. In tudi evolucijo učijo v osnovni šoli.. )
    da pa trdiš, da si biokemik, ej.. res vrni diplomo. Naše šolstvo se je res izneverilo pri tebi..

    "Marsikateri znanstvenik je "našel Boga" prav ob raziskovanju, ko odkrivaš, da mora Nekdo stati za vsem tem, tako zelo mogočnim stvarstvom."
    tudi znanstveniki so ljudje, ki se zmotijo in zabredejo v neka čudna pota. Po nekih anketah jih je okoli 7%, ki še vedno verjamejo v magično bitje izza zavese..



    evo.. bom izbral ime.. Dežurni

    OdgovoriIzbriši
  9. "da mora Nekdo stati za vsem tem,"

    če bi te vprašal, koliko je vsota vseh pozitivnih števil.. bi ti intuicija rekla:"ja vsota mora bit neskončno.. pozitivna cela stevila, in seštevaš.. ja neskončno.."

    pravi rezultat je -1/12.

    https://www.youtube.com/watch?v=w-I6XTVZXww

    toliko o naši človeški kmečki pameti. in "nekdo mora stati za tem" paše v to kategorijo. Zakaj le bi "moral nekdo stati zatem" ?? Zakaj le? Ni nobenega dokaza, ki bi vsaj namigovali na nekaj takega, kaj šele kaka konkretna zadeva..

    Kar je pa konkretno, je pa denarni tok od vernikov in države v žep RKCja.

    In plačujemo konkretni denar za neko špekulacijo, ki ima vsako leto krajše noge..


    OdgovoriIzbriši
  10. Dragi dežurni. Včeraj zvečer sem že prebral tvoje odgovore in se ti zahvaljujem, ker si mi popestril večer. Ti imaš pač svojo vero in prepričanje in boš očitno to imel še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  11. "svojo vero in prepričanje"

    ateizem pač ni vera.. nikoli ni bila in nikoli ne bo.. Ateizem je odsotnost vere. Ne verjamemo trditvam RKCja.

    velika razlika. In takoj ko dokažete svojega boga bom brez problema spremenil svoje mnenje. Nikakor pa ne prej, ali pod vplivom nekih groženj o posmrtni božji kazni ali dobrikanju z posmrtno božjo nagrado..

    korenček in palica ne deluje. Nekateri ste pač preveč indoktrinirani, da bi dojeli natege.. In ostajate večni ujetniki ideje in poslovnega modela RKCja.

    OdgovoriIzbriši
  12. (zopet anonimni št. 2)

    Na srečo imam dve diplomi, tako da tudi, če bi mi Vi eno vzeli, lahko tudi obe ... veste, znanje ostane. Pa tudi nimam le diplom.

    Prosim, ne želim biti nesramen, ampak ... sem nekdo, ki se ni zadovoljil z osnovnošolskim razumevanjem narave. Na tistem nivoju so stvari silno poenostavljene. Niti se nisem zadovoljil z razumevanjem Boga s tem, da bi ga izenačil z RKC, tako kot Vi. RKC je toliko pokvarjena, kot je družba. Boste zavračali vse v povezavi z znanostjo zaradi npr. Monsanta?

    Pojdite na globoko, tudi v znanosti, ne zadovoljite se s površinskimi razlagami, kot so Vam jih podali učiteljica, kaplan nekoč pri verouku ...

    Samo primer bom dal. Obseg tako imenovanih naključij se zdi preobsežen. Ob vseh celičnih popravljalnih mehanizmih je prišlo v evoluciji do toliko "dobrih" mutacij, da se je razvil človeški genom (in genomi drugih, tako različnih vrst na planetu!). Ta genom je obenem tako podoben ostalim, hkrati pa si lastimo tako odličnejše značilnosti od drugih živalskih vrst. Zrastemo iz ene same začetne celice, v kateri je zapisano vse in če mislite, da je že tukaj znanost uspela razložiti 5% dogajanja, ste se hudo ušteli. Seveda pa bo potrebno v spoznavanje vložiti nekaj napora in ne bo dovolj vera v svoj lastni mehurček.

    Pa tudi dvomiti, to je naravno in pravilno. Če dvoma ne bi bilo, se od Darwina naprej v tej teoriji ne bi nič spremenilo in bi bilo vse vzeto kot nedvomno dejstvo; kot so jih takrat naučili v OŠ, bi Vi rekli.

    Pa še to. Čisto vsakdo v nekaj verjame.

    OdgovoriIzbriši
  13. " veste, znanje ostane"

    eh.. če zavračate evolucijo, niste imeli kaj veliko znanja v začetku...
    cel odstavek je sprememba teme. Dvomite v evolucijo kot "teorijo" in ponujate kreacionizem... saj sta obe teorije.. Kar je neznanstveno početje.. Evolucija ima en kup dokazov, kreacionizem samo eno knjigo izpred 2K let.. Od ljudi, ki niso vedeli, da je zemlja okrogla..

    "Niti se nisem zadovoljil z razumevanjem Boga s tem, da bi ga izenačil z RKC,"
    predpostavljate, da bog obstaja. Za kar ni nobenih dokazov. RKC pa polaga besede in zakone v usta boga, in trdi, da je bog vse to in to zahteval.. RKC je lastnica vašega boga, odloča kaj bog želi. Bog nikdar sam ničesar ne pove.. Lepo uporabna nevidna lutka za kontrolo ljudi. Nikoli ne more bit nič kriv, vedno ima prav.. In še ponuja nagrade in kazni.. Seveda vse po smrti. Prej ne, se mu ne da, po smrti pa definitivno.. Samo verjet moraš. In predvsem, samo obnašat se moraš tako, kot ti "duhovniki" govorijo.. Natega? pa dejte no.. So mi starši v otrošvu povedali, da ni. Zraven 100 ostalih stvari, kot je zavezovanje čevlja, vožnja z kolesom.. itd itd.. Ostale stvari so bile res, potem pa je tudi ta bog res.


    "ne zadovoljite se s površinskimi razlagami,"
    kreacionizem, ki ga vi predlagate in zagovarjate kot resno teorijo, ponuja ravno to.. Poenostavljanje. Bog je naredu. Konec debate. Ni nam treba nič več razmišljat saj je jasno. Bog naredu, konec debate.


    "Obseg tako imenovanih naključij se zdi preobsežen."
    ja.. če gledaš v časovnem obdobju enega človeka. To je tipični primer, ko si človek ne more predstavljat 4.5 miljarde let. 100 let si znamo mentalno predstavljat, 1000 let že raztegne našo domišljijo.. Miljon let? nikakor. Je tako velik kos časa, da si ne znamo predstavljat. Kaj pa 4.5 miljarde let?
    in od tukaj imate ta "naključja". Vse nedobre spremembe so izomrle, ker niso mogle preživet. Dobra "naljučja" so preživela.. In se samo zdi, da so bila dobra. So bila "naključja", ki so preživela v okolju. Pika. "Dobra" ste vi gor napopal. Nepotrebno.

    "znanost uspela razložiti 5% dogajanja"
    in? Znanost je razložila kar je razložila in delo se nadaljuje. Kar vi predlagate, je klasičen bog lukenj. Ker ne vemo, kako strela deluje, ja potem je pa strelo bog naredu.. Se je vaš bog moral umaknit iz miljon in miljnon stvari. In se je umaknil že tolikorat, da mu je znanost dala ime "bog lukenj". Živi v luknjah človeškega znanja. Ko pogruntamo, se bog umakne.. (res prijazno od njega, ane).

    "dvom".. "nedvomno dejstvo"..
    pa uporabite ta dvom na obstoju vašega nevidnega boga že enkrat. In še enkrat poglejte, kaj je res in kaj ni. Ker to je edino področje, kjer vi verniki nočete ničesar razmislit sami. Ničesar.


    "Čisto vsakdo v nekaj verjame."
    ja.. še en bulšit stavek. Krilatica, ki pravi, sej ni važno kaj verjameš, samo da verjameš.. Brez razmišljanja, kaj je res in kaj ni.
    In ta stavek ohranja ljudsko neumnost. In bedarije. Je izredno važno, da imaš pod kapo sliko realnosti, ki je čim bolj podobna objektivni realnosti. Takoj ko dodaš neko bedarijo, te ta bedarija stane. In ta bedarija omogoča lagodno parazitsko življenje goljufom, ki vejo da prodajajo bulšit. In ti goljufi znajo blebetat stavke, ki zvenijo učeno.. Kot je tale primer.. "Vsi v nekaj verjamejo"..


    Še kaj? Boste še poizkušali učeno blebetat? Se greva lahko do onemoglosti, ni panike. In pri znanosti boste popušili s takimi trditvami, kot jih zagovarjate..

    OdgovoriIzbriši
  14. "RKC je toliko pokvarjena, kot je družba."

    tole sm pa zgrešil.. Tole je pa tudi klasično relativiziranje krivde. Saj smo vsi grešniki.. Kaj se razburjate..

    Še ena lepa natega ljudi. Vsi smo ukradli čokoladko v trgovini in vsi smo grešniki. Samo eni so še potem miljardo ukradli, pa skrivali pedofile, pa še en kup drugih stvari bolanih stvari..

    ampak vsi smo grešniki.. Pač nismo. Nismo vsi ukradli miljarde in nismo vsi skrivali pedofilov.. In imamo pravico terjat kazni za te ljudi, ki so to počeli. V tem zemeljskem času, in ne v onem drugem namišljenem posmrtnem življenu..

    in vi naj bi bili znanstvenik? Ja.. malo morgen. S takšnimi logičnimi napakami, ki jih počenjate..



    OdgovoriIzbriši
  15. komentatorju
    o matrrr, ti pa si zafustriran, a? :D
    osebno sm ateist, sam to kar pišeš ... čestitam, si eden izmed mnogih, k so jim oprali glavo, d je vse, kar je povezano z vero slabo. in da morš sovražit vse, k v kaj verjamejo. stari, dej pusti ldem živet, če zarad vere živijo bolj kvalitetno, kaj težiš. boljš tud zate na koncu. maš neko hudo travmo zgleda.

    OdgovoriIzbriši
  16. maš neko hudo travmo zgleda.
    in spet tisto.. prenos krive.. klasika..


    "če zarad vere živijo bolj kvalitetno"
    mogoče že živijo bolj kvalitetno v zablodi. ampak to "kvaliteto" plača celotna družba.. Ti plačuj to ceno, izvoli.. Jst je nočem.. Kar zahtevam od vernikov je, da drzijo svoje profesionalne vernike na verigi.. In naj jih sami vzdržujejo..

    in to je to.. Pa lahko verjamete kar hočete.. Me ne zanima.. Tudi jehove priče niso vsak dan na tapeti. Ker se ne vtikajo v zadeve drugih ljudi, za razliko od RKCja..





    OdgovoriIzbriši

  17. Cerkev podpira znanost, obratna odobravanje je tudi prisotno: http://www.strangenotions.com/im-a-muslim-but-heres-why-i-admire-the-catholic-church/

    Če koga zanima kako se Božja beseda in znanost povezujeta:
    http://www.livingwaters.com/witnessingtool/scienceconfirmsthebible.shtml
    Znanost, znanje je odkrivanje stvarsta, ki ga je Stvarnik ustvaril.


    Darwinova teorija ni potrjena in jo dragi njen srčni potrjevalec lahko potemtakem glede na svoje mišljenje enačiš z našo vero.

    OdgovoriIzbriši
  18. znanost ne podpira religij. Ker ni dokazov za obstoj nevidnih magičnih bitij. Ko pridejo dokazi, pa znanost ne bo imela problema sprejet le-te dokaze.

    Problem je, da teh dokazov ni že 2000 let in ne zgleda, da jih boste našli.

    "Znanost, znanje je odkrivanje stvarsta, ki ga je Stvarnik ustvaril."
    in kje imaš dokaze, da je Stvarnik ustvaril?

    "Darwinova teorija ni potrjena"
    sanjaš.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

V mladih brezah tiha pomlad, v mladih brezah gnezdijo sanje - za vse tiste velike in male, ki še verjejo vanje. Za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu, za tiste, ki se srce razboli jim, ko dež zašumi v marčnem vetru, za vse, ki dolgo dolgo v večer na oknu zamišljeni preslonijo in sami ne vejo, kaj čakajo in po čem hrepenijo. O, v mladih brezah je tisoč sanj, pomladi in zastrtih smehljajev, kot v pravljicah Tisoč in ene noči iz daljnih, prečudnih krajev. O, v mladih brezah je tisoč življenj za vse tiste, ki ne znajo živeti in le mimo življenja gredo kot slepci in zagrenjeni poeti.

Tone Pavček, Take dežele ni

Lepa je moja dežela. Bridkosti polna. Sèm je stvarnik sejal nemir in lepoto, ki je skoraj popolna, in žalost, kot je ni na svetu nikjer. Nikjer ni zemlja tako skromna in radodarna, nikjer ne pride lastovka tako hitro na jug, nikjer ni nikoli tako bledikava zarja skozi stoletja ohranjala up. Nikjer trave z Jurijem, svojim patronom, ne veseljačijo tako dolgo v jesen in nikjer ne kriče še pod betonom o zelenem spominu svojim ljudem. Nikjer niso hoste tako skrivnostne z brezni in grapami, ki jih je zlo polnilo s trupli, da njih belo okostje sije potomcem v neprijazno temò. Lepa je moja dežela. Lepa do muke. Samo tu gruli prsteno grlo rim. Samo tu so tudi groze manj hude. Samo tu lahko živim.

Spomladansko pospravljanje

Marsikdaj se spovedi izogibamo tako, da rečemo, da vedno povemo iste grehe in da je zato k spovedi nepotrebno iti. Toda to bi bilo najslabše, kar bi storili, ker je jasno, da se, čeprav pospravljanja nihče ne mara, tega vendarle lotimo, da se ne bi v svojih bivališčih utopili v smeteh, prahu in ostali odvečnosti. Vedno je to treba narediti, ker človek ne začne delati slabega, dokler se tega slabega pri samem sebi, v svojem templju, tako ne navadi, da mu postane normalno . Takrat se začne težava.  In Judom je postalo nekaj normalnega, da so bili v templju, na najsvetejšem kraju njihove dežele, prodajalci volov, ovc in golobov ter menjalci denarja , seveda zaradi praktičnosti, pa vendar, tam so bile vsakodnevno stvari, ki tja, na kraj molitve , daritve, zaveze, ne spadajo, in jim je bilo to nekaj običajnega – sicer ne bi tako začudeno vprašali Jezusa, ki se mu je to zdelo nadvse ostudno: »Kakšno znamenje nam pokažeš, da smeš takó delati?« (Jn 2,18)  »On pa je govóril o templju svojega te

Vrata, vratca, vrtec, roža

Nič ne vem, kaj bo s tem septembrom, kaj bo z doslej tako uveljavljenim letnim redom, šola, verouk, skupine, kakor daljno obzorje je vse pred menoj, za hribom pa … tam so morda oblaki, morda nevihta, vihar, potres, ki cepi skale, morda kakor tih šepet lahno šumljanje … Res, saj je tako v vsakem času, vedno je bilo tako, dokler se nismo upijanili z mislijo, da vse obvladamo in razumemo, da nam nihče nič ne more, da imamo Boga samo še za kmete in za nedeljski krožek. Zdaj pa … kot da se vse začenja na novo, na nek način me zabava naš bes iz nemoči, ko ne vemo, ali bodo paradižniki na vrtu sploh preživeli prihajajoče neurje … in se spet učimo biti brez moči, učimo se spet biti ljudje, bi rekel, in se odrekati vlogi boga, ki smo se je – treba je biti pošten – v našem svetu preslabo lotili.  Čeprav trideset let pozneje, je spet, kot da sem prvič pred vrati osnovne šole, mali Marko, povsem nemočen in nebogljen pred življenjem, s čudno mešanico strahu, pričakovanja in sladkega vznemirjenja.

Ko Gospod stopi v kaos

»Kako se bo to zgodilo?« (Lk 1,34)  Nemogoče se nam zdi, da bi znotraj tega kaosa, ki danes vlada v svetu, v tej zlobi ljudi in družbe, celo Cerkve še bilo mogoče kaj popraviti, brezupno zgleda, nerešljivo. In navadili smo se, da se takrat, ko je neka stvar preveč pokvarjena, te ne splača več popravljati, da jo je bolje zavreči in kupiti novo.  Toda »pri Bogu ni nič nemogoče.« (Lk 1,37)  Bog ne obupa. Z neko vsakič novo ponudbo se splazi v človeštvo, nad katerim so že vsi obupali, poišče v njem košček dobrega in svetega, vedno je v njem, Marijo, in »pride k njej«, se ji približa. Spozna njen strah in ovire, tolaži jo in miri in začne popravljati to ranjeno človeštvo: tako, da sam stopi vanj, da se poistoveti z njim, da živi njegove skušnjave in njegove težave, bremena, strahove, skrbi. Človeka spreminja tako, da se ob njem sam spremeni. Privzema rane in vprašanja in postaja človek .  Obupal bi nad tem svetom in nad seboj, če ne bi vedel, da Bog tako potiho, v nekem zanikrnem Nazaretu n