Preskoči na glavno vsebino

EUROSONG! (2011) - finale

Kakšen krik veselja se je razlegel iz moje sobe takoj po odprtju devete kuverte na 2. polfinalu vejo samo tisti, ki zaradi njega ob 11h še niso mogli zaspati. "JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!" je pisalo na Facebooku. Vse to zaradi Maje Keuc in njenega popolnega, ampak res popolnega petja. Kot sem dejal že po Emi, je pesem malo pretežka, da bi lahko zmagala, a Majina kakovost je očitno prevzela tudi Evropo. Morda pa se ji ravno zato obeta še marsikaj.


Tako, po Alenki Gotar končno spet v finalu torej. Prav zato bom z veseljem pogledal in trepetal ob slovenskem nastopu - in upam - kot v četrtek tudi danes ploskal.

Kdo nas bo še skušal prepričati?
1. Finska
Finski mladec je presenetil s presenetljivo prepričljivim glasom. Ekološka pesem bi znala tudi vzbuditi kakšno greeenpeaceovsko dušo, vendar v večji čudež dvomim. Je pa lepa popestritev düsseldorfskega dogajanja in pesem, ki nam bo vzbudila apetite po poslušanju.

2. Bosna in Hercegovina
Takoj za Fincem prihajajo eni od favoritov. Kot že rečeno je pesem zelo zanimiva. Dino je tudi izkušen maček, zato se za izvedbo ne bo bati. Gotovo bo segla med prvih pet, za kaj več pa bo morda zmanjkala malce bolj prepričljiva koreografija.

3. Danska
Danci prihajajo v finale s preverjenim komadom, tipično evrovizijskim pravzaprav. Zato si lahko pripišejo prvo deseterico. Morda bi znala presenetiti celo z zmago, saj je zelo poslušljiva in se jo zlahka še cel Eurosong prepeva. Vseeno mislim, da ji za zmago manjka nekaj več. Ampak morda sem eden redkih, ki to pogreša.

4. Litva
Po mojem mnenju je Litvo v finale poneslo predvsem glasovanje žirij posameznih držav. Sicer se pevka zares potrudi, a nekega presežka ne pričakujem, ker ima pesem premalo karakterja za deseterico. Spodnji del lestvice.

5. Madžarska
Pravzaprav bomo po Litvi videli še eno Litvo, tako da komentar v bistvu ni potreben. Še vedno menim, da je bil prvi polfinale preveč brez domišljije.

6. Irska
:) Tale dva mladca pa navdušujeta. Ne toliko zaradi pevske kakovosti, marveč predvsem zaradi šova, ki ga zganjata okoli vsega tega, pa tudi zaradi modne pesmi, ki jo predstavljata. Prav lahko se zgodi, da bomo drugo leto na Irskem, pa čeprav bo to izzvalo mnogokateri vzdih. Resne možnosti za zmago.

7. Švedska
Hop in tresk in bum. V bistvu je to fora te pesmi, ne tega, da je kdo "popular" ali ne. Erica bo preprosto malce zmanjkalo. Pesem je sicer pravi hit, a za na CD, kjer ti ni treba skakati; na odru je vse skupaj pretežko. Toda - nikoli se ne ve. Eric bo zagotovo v deseterici. Že zgolj zaradi simpatičnosti.

8. Estonija
Luštna pesem, ki malo preveč vleče na fušanje. Morda se ji bo uspelo malce poklopiti, ker je pesem izvirna in lepa za poslušanje. Če bi bila še malce bolj pravilna, lahko pride visoko. Recimo med prvih deset.

9. Grčija
Ne vem, po kakšnem naključju je Grčija tule, kjer je. Sam ga ne znam videti. Morda pa mi lahko kdo od vas pove, kaj je tako lepega oz. posebnega na njej.

10. Rusija
Tudi Rusi so tule bolj ali manj nepričakovano. Njihova pesem je ena od mnogih posnetkov Dime Bilana, njihovega zmagovalca izpred treh let. Toda očitno nekaj še vžge - v polfinalu. Za finale ji ne dajem veliko možnosti za uspeh.

11. Francija
Francoski operni pevec naj bi bil eden od favoritov. Zaradi glasu? Gotovo. Zaradi pesmi? Malo manj gotovo. Ne, da ne bi bila lepa ali primerna, zdi se mi samo, da nekako sem ne paše. Pa tudi sami veste, kako so se izjalovili naši operni poskusi. Kaj pa vem, morda je bila Alenka samo napačne narodnosti. Visoko mesto, a mislim, da ne more zmagati.

12. Italija
Italija se vrača, čudovito. Sanremski festival je izpostavil mlado zvezdo Raphaela Gualazzija, ki se nasploh ukvarja s pesmimi, ki so v osnovi jazzovske. Ena od njih je tudi tale, ki je kvalitetna skladba, a dejstvo je, da jazz prepriča samo bolj zahtevne poslušalce. Drugi se temu verjetno ne bodo mogli izogniti. Zelo nepredvidljivo.

13. Švica
Tale lepa pesmica je v originalu (na odru) zvenela kar malce pregrobo. To bi jo lahko oddaljilo od višje uvrstitve, čeprav jo imam sam rad. Verjetno bo nekje v zlati sredini.

14. Velika Britanija
Še eni favoriti. Očitno je Britance lansko zadnje mesto streznilo. A tale britanski poskus je letos preveč podoben številnim pop skupinam, ki so svoj čas že preživele. Pesem pa kakor da nima sporočila. Nekaj ji močno manjka in nečesa je odločno preveč. Ponavljanja namreč. Po mojem mnenju ne bodo segli prav visoko.

15. Moldavija
Palčki v finalu. Malo presenetljivo, malo ne, ker ima pesem vsaj nekaj zanimivega. A uspeha polfinala ne bi smel preseči finalni uspeh. Računam, da bojo nekje na sredini.

16. Nemčija
Ja, spet bo z nami lanska zmagovalka Lena. Prvovrsten fenomen. A povsem drugačna skladba od lanske. Malce temačna, malce celo strašljiva. A tudi malce pretežka za Eurosong, sicer kvalitetna, a pretežka. Verjetno bo nekaj točk dobila še od lanske priljubljenosti, gotovo pa ne bo ponovila lanskega zmagoslavja. Morda je to tudi najbolj pravično.

17. Romunija
Romuni imajo spevno pesem, ki pa zame ni preveč zanimiva. Bolj bi ji ustrezalo iti nekam drugam. Toda ker so Romuni dobri prijatelji marsikatere države, bi morda uvrstitev veljalo popraviti malo višje od mojega vtisa. Bomo videli.

18. Avstrija
Sposobna pevka je Avstrijo sploh prvič prinesla v finale. Tam se bo srečala z veliko konkurenco, še posebej z Litvo in Madžarsko, ki sta ji na moč podobni. Verjetno tudi po uvrstitvi.

19. Azerbajdžan
Moja velika favoritka. Predvsem zato, ker je pesem skupaj s pevci dobra, ker ima značaj in izvirnost, pa je hkrati tudi zelo lahko zapomljiva. Bomo videli. V peterici je gotovo.

20. SLOVENIJA
O Maji sem se razpisal že zgoraj. Tako da ... SREČNO, MAJA! Sodi vsaj med prvo deseterico.

21. Islandija
Islandci bi znali napasti iz zasede. Pesem je res lepa. Vse je odvisno samo še od tega, kakšen vtis bodo pripravili Evropi. Menim, da dober in da bojo blizu zmagi. Sicer pa vsaj med deseterico.

22. Španija
In smo spet pri tipični španski uspešnici. Kot bi poslušal Natalio Oreiro iz kake latinsko-ameriške limonade. Nekega presežka gotovo ni. Je pa res, da gre hitro v uho. Morda jo bo to potisnilo v prvo polovico, kaj več pa ne.

23. Ukrajina
Kot sem že povedal, ima Ukrajina letos spet sposobno pevko, ki zaradi drugačnega značaja pesmi presega podobne v tem finalu. Med njimi bo najvišje, a ne previsoko. Razen če bo varšavski pakt deloval brezhibno.

24. Srbija
Čaroban ... Očitno je nekaj čarovnije prišlo tudi na pesem, da je v finalu. A srbska enklava je gotovo močna, tako da ji sredina lestvice ne uide. Morda Nina seže še malo više. Zaradi mene pa gotovo ne. Srbija - 0 točk.

25. Gruzija
Rockovsko črno-zeleno krilo je vzbudilo marsikateri nasmešek, prav gotovo. A končna uvrstitev ga ne bo. Vsaj tako mislim. Pesem je preveč groba za širši okus. Časi Lordov so namreč mimo.

Tako. Moje mnenje. Zdaj pa samo ... uživajte!
*

Komentarji

  1. Morda bi pa lahko prišli tokrat visoko... samo je najbrž premalo zanimanja za kvaliteto. Ni vse v šovu in bi naredili po mojem zelo veliko, če bi malo bolj oklestili nastopaštvo in bolj poudarili tudi kvaliteto. Sej nekej šova more bit, ma če je poudark na glasbenem festivalu preveč na vizualnem, pole je to manipulacija z ljudmi, ki že itak težko zares poslušamo.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ljubezen do konca

Skazal je svojim ljubezen do konca . (Jn 13,1)  Jezusu ni moglo biti prijetno pri mizi. To je bil namreč že trenutek, »ko je bil hudič Judu, Simonovemu sinu, Iškarijotu, v srce že vdihnil, naj ga izda« (Jn 13,2). Tudi v drugih je bilo nekaj podobnega, zato mu ni moglo biti prijetno. Kajti tako je vedno, ko je med nami napeto, ko so med nami jeza, strah, užaljenost, zamera, prizadetost. Take stvari se čutijo, tudi če se nič ne reče, tudi če nihče ne besni naglas, ker take stvari od znotraj razdvajajo skupnost. Vsak se začne umikati vase, v svoje misli, v svoja prepričanja, okoli sebe gradi utrdbo in ni prostora za nič in nikogar.  Razpadanje  Jezus je čutil vse to. In je vedel, da njegova skupnost nevidno razpada. Tega pa ni smel dopustiti. Skupnost je zanj sveta stvar, ker smo samo zaradi nje ljudje še ljudje, in zato tako pomembna, da vanjo postavi edini kraj, kjer se lahko z njim srečamo do konca časov, da, prav v tej skupnosti, v kateri ima vsakdo dovolj razlogov, da bi zbežal od nj

Pustiti se premagati ljubezni

Svetloba slavno vstalega Kristusa naj prežene temine srca in duha! (iz bogoslužja velikonočne vigilije)  V današnjem jutru poti vseh ljudi, ki v svoji človeški slabotnosti usmerjamo svoje korake h grobu, k smrti, k uničenju, prestreže njegova šokantna praznina , nepričakovano presenečenje, ki nas ustavi in obrne v drugo smer. Bog je, ki v to našo temo greha, napuha, sebičnosti potiho stopa kakor luč, kot druga , alternativna možnost , da bi tako okrušil zaverovanost v lasten prav, v lastne rešitve in poglede. »Kaj pa, če nimaš prav?«  Nujni poraz Glas, ki pretrga našo slepoto, je zato tako odrešilen, ker je neizprosno drugačen od naših predstav, ker je možnost, ki je nismo predvideli, ki se nam ne zdi mogoča, morda niti pravilna ne, možnost, ki si je tudi ne želimo, ki se je kakor žene v tem našem grobu bojimo: »Stopile so ven in zbežale od groba. Trepetale so in bile vse iz sebe. In nikomur niso nič povedale, kajti bale so se.« (Mr 16,8) Se nam pač upira, ker je zato, da bi dopustili

Tone Pavček, Take dežele ni

Lepa je moja dežela. Bridkosti polna. Sèm je stvarnik sejal nemir in lepoto, ki je skoraj popolna, in žalost, kot je ni na svetu nikjer. Nikjer ni zemlja tako skromna in radodarna, nikjer ne pride lastovka tako hitro na jug, nikjer ni nikoli tako bledikava zarja skozi stoletja ohranjala up. Nikjer trave z Jurijem, svojim patronom, ne veseljačijo tako dolgo v jesen in nikjer ne kriče še pod betonom o zelenem spominu svojim ljudem. Nikjer niso hoste tako skrivnostne z brezni in grapami, ki jih je zlo polnilo s trupli, da njih belo okostje sije potomcem v neprijazno temò. Lepa je moja dežela. Lepa do muke. Samo tu gruli prsteno grlo rim. Samo tu so tudi groze manj hude. Samo tu lahko živim.

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

V mladih brezah tiha pomlad, v mladih brezah gnezdijo sanje - za vse tiste velike in male, ki še verjejo vanje. Za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu, za tiste, ki se srce razboli jim, ko dež zašumi v marčnem vetru, za vse, ki dolgo dolgo v večer na oknu zamišljeni preslonijo in sami ne vejo, kaj čakajo in po čem hrepenijo. O, v mladih brezah je tisoč sanj, pomladi in zastrtih smehljajev, kot v pravljicah Tisoč in ene noči iz daljnih, prečudnih krajev. O, v mladih brezah je tisoč življenj za vse tiste, ki ne znajo živeti in le mimo življenja gredo kot slepci in zagrenjeni poeti.

Potruditi se

Ne zgodi se več poredko, da mi med brskanjem po socialnem omrežju pride pred oči vabljiv naslov: »Kako shujšati brez truda.« Namenoma je tak, seveda, da bi pritegnil pozornost, kako tudi ne, saj lepo utemeljuje najpopularnejšo misel današnjega sveta, ki se razodeva tudi v bitcoinih in podobnih hitrih zaslužkih: kako dobiti čim več s čim manj truda oz. izgube. Glavna prioriteta našega sveta je pač dobiček . In čim hitrejši je, tem bolje. Trud je pri tem zgolj ovira.  Ne bi šlo za tako velik problem, če ne bi podobno miselnost začeli tudi živeti , jo torej uporabljati v svojih odnosih: dobiti čim več za čim manj truda. Ali še bolje: dobiti, ne da bi bilo treba kaj dati. In tega se tako v odnosih kot tudi v finančnem svetu ne da drugače kot z goljufijo : nekdo mora nekaj izgubiti, da lahko ti nekaj pridobiš oz. zaslužiš na njegov račun. Tako je z vsem, kar je pridobljeno na lahko. »Je pač najemnik in mu za ovce ni mar.« (Jn 10,13) Opeharjeni ljudje pa drug drugega gledamo s strahom in nej