Ma kaj se gremo?!!!!

vir: www.rkc.si

Navodila in priporočila SŠK v prizadevanju za preprečevanje širjenja gripe

1. Za vse državljane veljajo splošna navodila za preprečevanje gripe, ki so objavljena v medijih, na plakatih in zgibankah in ki so jih prejela vsa gospodinjstva. Čiste roke in higiena kašljanja so najboljša preventiva. Navodil smo se dolžni držati in v primeru bolezni ostati doma ter se ravnati po navodilih zdravstvene službe in zdravnikov. Za veroučne šole veljajo enaka navodila kot za druge vzgojno-izobraževalne institucije.

2. Sestankov, srečanj, konferenc in tudi bogoslužja se udeležujmo zdravi.

3. Kropilniki z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev so lahko vir infekcije, zato v času povečane možnosti okužbe vernikom priporočamo spoštljivo pokrižanje in poklek, ki nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo.

4. Stisk roke pri pozdravu miru v tem obdobju opustimo.

5. Verniki naj obhajilo spoštljivo prejemajo na roke. Kadar se prejemu obhajila na usta ne moremo izogniti, je ob dotiku ust ali sline obhajanca nujno uporabiti alkoholni robček za vsak primer posebej in ga po končanem obredu zavreči. Verniki, ki vztrajajo pri obhajanju na usta, bodo obhajani nazadnje. Pokrižanju otrok med obhajilnim obredom se začasno odrečemo. Pri somaševanju se duhovniki obhajajo s pomakanjem.

6. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele, naj strogo upoštevajo navodila ustanove in poskrbijo za dobro higieno rok. Enako velja za izredne delilce obhajila in pri obiskih bolnikov na domu. Pri umirajočih je v neposrednem stiku potrebno uporabiti tudi masko. Te bodo uporabljali tudi domači in negovalno osebje.

7. Spovednice in spovedni kabineti morajo imeti nameščeno ustrezno zaščito. Duhovniki naj upoštevajo priporočeno razdaljo najmanj enega metra. Priporočamo redno prezračevanje prostorov in cerkva, posebej po bogoslužjih in večjih srečanjih.

8. Romanja, slovesnosti in vse druge oblike združevanj (strokovna in pastoralna srečanja) lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil Inštituta za varovanje zdravja in Ministrstva za zdravje. V primeru intenzivnejšega pojava gripe bodo podani dodatni ukrepi in navodila.

9. Duhovniki naj z veliko mero strpnosti in z doslednim upoštevanjem vseh naštetih ukrepov pomagajo pri preprečevanju širjenja gripe. Sodelujejo naj tudi pri premagovanju pretiranega strahu ter nepravilnega in nesmiselnega postopanja in vedenja pri obvladovanju bolezni.


Komentar sledi v kratkem ...

Komentarji

 1. Hej, Mare.
  Najprej pohvale za domiselno ime oznake te objave - Norosti naše sedanjosti.
  Drugače pa, ja, tudi tukaj so po vseh prostorih univerze obešeni listi, kako preprečiti širjenje virusa, tako da rataš podzavestno paničen, četudi nočeš.
  Drugače pa sem prav danes o tem razmišljala pri maši, ko sem se obhajala na jezik, in ko smo si podali roke za pozdrav miru. Sem tudi jaz zapadla v to paniko?
  Upam, da ne ... tudi mislim, da ne, ker drugače bi se lahko zaprla v sobo ali se celo izselila, saj moje cimre vse nekaj bolehajo.
  Joj, kriza, že tako smo razčlovečili vsakdanja srečanja, zminimalizirali objeme, uvedli :* namesto poljuba.

  OdgovoriIzbriši
 2. Ma ja, sej se ne čudim nobeni stvari več. Se mi zdi, da so nekateri sklenili, da morajo biti všeč svetu, pa se izmišljujejo take norosti. Vendar so dosegli to, da se slovenska javnost spet dela norca iz Cerkve. To je seveda trenutno v Cerkvi najpomembnejša tematika. Drugače pa, najbolje, da ljudem kar odsvetujejo hoditi k maši, zlasti ob nedeljah, da ne zbolijo za gripo... Že zdaj je odziv zelo množičen. Se mi zdi bolj pomembno neko drugo zdravje, kot pa to - vsaj meni.

  OdgovoriIzbriši
 3. ja, tud jst sm se križal, ko sm slišal za te ukrepe. ok, obhajanju na usta in pitju iz istega keliha se je mogoče res pametno izogniti. da si pa ne smeš več podat roke pri pozdravu miru, pokrižat z blagoslovljeno vodo, otroci pa morajo ostati brez preproste a res lepe geste blagoslova, je pa res pretiravanje!

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar