Kdor vesele pesmi poje


Dolgo sem premišljeval, kaj bi bilo na pastirju tako dobrega, da bi ga ovca poslušala, kaj bi jo prepričalo. Dokler nisem včeraj v oglejski baziliki prišel do podobe dobrega pastirja v tlaku. Zanimivo. Tale oglejski pastir je v vsem enak, a za razliko od podob, ki smo si jih ustvarili ob otroških Svetih pismih nima palice. Pastir brez palice? Sprva se nam zdi čudno. Toda spomnite se: kaj nam pride na misel, ko zagledamo nekoga s palico? Kdor ima palico, me lahko tepe. Tako se bojimo tistega, ki nosi palico.

Tale oglejski pastir pa ne nosi palice, da bi nas tepel z njo. Ne, ta pastir nosi s seboj piščal. Kdor pa nosi piščal, nosi s seboj pesem.

Pesem pa je človeku tako potrebna kot voda in hrana. Pesem pomeni veselje. Ker veselje v človekovo življenje prinaša moč, vztrajnost, pogum. Prinaša vse, kar je potrebno za rast.

Katerega pastirja torej ovca posluša? Tistega, ki nosi pesem. Ki nosi veselje. Ki nosi upanje. In samo za trenutek se spomnimo na podobo pastirja: ali ni to tisti, ki nosi veselje v družbo, ki poje, se smeji in gode? Ali ni pastir »Veseli pastir«, kot nam dokazuje Gregorčič v svoji pesmi, kot nekdo, ki »v eni roki nosi sonce, v drugi roki zlati smeh,« če se spomnimo Kekčeve? Točno tako. Zato je veselje tisto, ki je lastno kristjanu. Veselje je tisto, po katerem bi morali kristjana spoznati.

Boste rekli: »Že res, toda kaj ko te življenje samo prisili, da zamenjaš smeh za solze.« In prav to je trenutek, ko se veselje izkaže, ali je pristno ali ne. Veselje namreč ni čustvo, je način življenja. Če je človek poln pravega veselja, bo znal najti razlog, zaradi katerega mu je vredno vztrajati v svojih prepričanjih. Človek z veseljem bo zmogel premagati svoje težave in videti tudi težave drugega. Človek z veseljem bo v vsaki temi imel vžigalico, ki jo bo prižgal – ne zase, ampak da bi drugi videli pot naprej. Človek z veseljem bi moral tudi v smrti imeti rad.

Zato je prišel. Da nam to pokaže. Da pomeni imeti veselje imeti življenje v izobilju. Kajti v nas ni večje želje in večje sreče kot biti vesel.

Ste že prisluhnili pesmi dobrega pastirja? Poslušajte, kako jo piska na svoj križ.

Komentarji

  1. Zelo zanimiva najdba, ta pastir s piščaljo! In kot vedno, zanimivo razmišljanje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Wireless, I hope you enjoy. The address is http://wireless-brasil.blogspot.com. A hug.

    OdgovoriIzbriši
  3. kako pogosto ne vidimo takih podrobnosti, pa bi bilo dobro. se spomnim, kolikokrat me je tata opozoril na ptico ujedo, na zanimiv oblak, na divjad, ko smo se vozili v avtu, sam pa tega nisem opazil. v mnogih primerih so podrobnosti pomembne.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar