Kdo hoče biti čudak?

Ali se danes prepoznamo v tistih, ki jim je namenjen »blagor«, ali v tistih, ki jim žuga »gorje«, ni toliko odvisno od tega, v kakšnem stanju živimo – ali smo bogati in spoštovani, ali revni in ponižani, ali trpimo ali pa nam nič ne manjka. Bolj v tem, ali bi živeli enako, če bi se naš svet popolnoma obrnil na glavo. Če bi ostali enaki, kot smo bili pred tem.

Da, stvar se vrti okoli tega, katere vrednote človek živi in ali je v njih dosleden. Če povem, kot radi rečemo: če je vedno to, kar je, pa naj se zgodi karkoli.

To ni tako lahko, kot si mislimo; kajti človeka žene naprej dobiček, korist, pa najsi bo materialna ali duhovna. In korist mu usmerja tudi odločitve. Tako lahko človek kmalu postane nekdo drug, nekdo, ki se je pač prilagodil. Ki je zato spremenil svoje vrednote in postal tujec samemu sebi.

Ampak človeku, ki striktno zagovarja svoje vrednote in se jih dosledno drži, pravimo čudak. In dober položaj, ugodno mnenje v družbi je le treba ohraniti. Pa čeprav nas to lahko stane samega sebe. In ne verjamem, da je danes še vredno biti to, kar si. Ceneje in mirneje pride človek skozi življenje, če se pač ukloni. Zakaj bi vam torej danes predlagal, da vsaj malo pomislite, za kakšno ceno bi se odločili postati čudaki in se odreči Mercatorjevim pikam in Tuševim zvezdicam in dobrim zvezam in vsesplošni priljubljenosti? Zaradi svobode.

Biti načelen in biti dosleden v svojih vrednotah pomeni biti svoboden. Svoboden pa je tisti, ki noče biti odvisen od marketinga, mode, popularnosti in da, tudi od sprememb. To pa je najvišja izpolnitev tega, čemur pravimo človek, mar ne?

Skupaj z Jezusom torej ponujava človeškost. Stala vas bo dobrega imena in priljubljenosti, z njo boste dobili tudi obrekovanje in opravljanje; v kompletu boste prejeli še nerazumevanje in razočaranje. Se splača? To premislite sami. Dodava samo še to: »Blagor vam, kadar vas bodo ljudje sovražili, izobčili in sramotili ter vaše ime zavrgli kot zlo zaradi Sina človekovega! Razveselite se tisti dan in vriskajte od sreče, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Prav tako so namreč njihovi očetje ravnali s preroki.« Z ljudmi, ki so to res bili.

Komentarji

  1. Zakon pridga...
    Bravo Sveti Duh, ki deluje po tebi! ;)
    Hvala ti

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar