Preskoči na glavno vsebino

#JoinUs 3: Finaleeeeeeeeeeeee s Tinkaro!


Kako minuto pred enajsto zvečer je Vipavo stresel potres. Kričali smo, kričali od veselja in navdušenja, ko se je na ekranu prikazala slovenska zastava. Verjeli smo in dočakali. In to na kakšen način! Tinkara nas ni razočarala. Odpela je perfektno, še lepše kot na CD-ju in segla naravnost do srca Evrope.

Tako smo lahko optimistični in celo v finalu računamo na visoko uvrstitev. Iskreno povedano se mi zdi, da lahko računamo celo na prvo deseterico. Vokalna izvedba je bila preprosto odlična in če lahko naši še kaj dodajo, je to še malo večja simpatičnost - in uspeh bo tu. Morda celo najvišja slovenska uvrstitev vseh časov.

In ne, to ni samo posledica evforije.

Letos bo sicer izredno težko napovedati zmagovalca in prav lahko se zgodi, da pride do kakšnega presenečenja, kot je že prišlo v polfinalih. In to ni nujno slabo. To bi še nekoliko bolj vrnilo čar Evrosongu. Držim pesti, da bo tako. In ne, nisem vplačal nobene stave.

Dvajsetim popevkam iz polfinalov se bo pridružilo še šest, ki so bile že neposredno uvrščene v finale, to je "velikih 5" in gostiteljica Danska. Sicer pa bo vrstni red nastopajočih nocoj takšen:

1. Ukrajina
Nobenega dvoma ni bilo, da bo Mariya v finalu, a za visoko uvrstitev bo moral biti nastop v finalu malce (beri: veliko) bolj prepričljiv. Samo lep stas in hrček na kolesu ne bosta dovolj.

2. Belorusija
Zle slutnje so se uresničile in šarmantni Teo je v finalu. Za okras, upam.

3. Azerbajdžan
Koliko denarja naj vam nakaže azerbajdžanska TV hiša, da boste glasovali zanjo?

4. Islandija
Za nasmehe bodo, za kaj več pa ... Mimo so časi, ko je odločal samo televoting. Hvalabogu.

5. Norveška
Carla je v polfinalu zdelala trema. A gledalci so bili milostni. Žirija ne bo. In verjetno gledalci ob vseh drugih lepih pesmih tudi ne več tako zelo ...

6. Romunija
Vem, da so bili Romuni precej visoko na stavnicah, a pesem je utrujajoča in ponavljajoča do onemoglosti. Ne vem, zakaj bi si prislužili kaj več kot samo obrobje ...

7. Armenija
Tudi Aram je zaradi svojega precej slabega nastopa v polfinalu trepetal, kajti čeprav je eden od favoritov, ne bo nič, če bo pesem perfektna samo na CD-ju.

8. Črna Gora
Balkanska balada zlomi še tako trdo srce. Perfektno odpeto. Upam na visoko uvrstitev. Navijamo za vas. (Vi dajte pa za nas. ;))

9. Poljska
Kot sem rekel: brez nagote ne bo finala. A mene bi bilo sram, če bi predstavniki moje države na odru izvajali mini pornič.

10. Grčija
Po kakšnem slučaju so Grki v finalu? Vem, favoriti na stavnicah. Ma zaradi česa? Trampolina? Takih pesmi je na stotine. Potem naj vse pridejo do finala Evrosonga?

11. Avstrija
I am Conchita. Conchita Wurst. V preobleki, ki se je ne bi sramoval niti James Bond. In pesem bo tudi ravno prava za naslednjo epizodo. Morda pa že imamo naslednjo damo zanj ... Ženska z brado, to bo uspešnica. Nima slabega glasu, okus pa. In tisti, ki glasuje zanjo tudi.

12. Nemčija
Elaiza: Is It Right?
Nemci so se odločili za malo šampionske pavze. Nekoliko rustikalna pesem Elaize in njenih sodrugov je sicer precej izvirna in tudi ritmična, a deluje nekoliko brez domišljije. Morda bi ob pogostnem poslušanju človek odkril še kaj posebnega v njej, a za enkrat bo precej težko. Letos na obrobju.

13. Švedska
Sanna je odpela vrhunsko in se kar sama postavila v krog favoritov za končno zmago. Lepa in nežna balada, točna in vrhunska pevka, kaj hočeš več? In če ji tudi res uspe, privoščim.

14. Francija
Twin Twin: Moustache
Še ena od zafrkantskih pesmi s strani Francozov, ki se iz tekmovanja - ker so tako ali tako že neposredno uvrščeni v finale - malodane norčujejo. Saj, nekaterim je to povšeči, meni zagotovo ne. In Brki bodo hitro mimo. Samo tri minute.

15. Rusija
Zakaj le se je v dvorani ob razglasitvi zaslišalo glasno nasprotovanje? Verjetno ne le zaradi Putina. Delim njihovo mnenje. Za nastop v finalu je ruska naveza prešibka in premalo prepričljiva. So morda začeli tudi oni s ponudbami po Evropi?

16. Italija
Emma Marrone: La Mia Citta'
Pesmi sicer manjka nekoliko uglajenosti Marca Mengonija in spevnosti Raphaeleja Gualazzija, navzven deluje malo trdo, a vseeno je italijanska. In to vedno pomeni dobro pesem. Za vrh pa letos ravno ne.

17. Slovenija
Tinkara, najboljša si!

18. Finska
Finci so me nekoliko presenetili, ker v živo njihova pesem deluje nekoliko bolj suvereno kot na posnetku. Še vedno pa mislim, da so svoj domet že dosegli. Preprosto preveč vsakdanja pesem, kakršnih slišimo precej.

19. Španija
Ruth Lorenzo: Dancing in the Rain
Kričimo, kričimo, kričimo. In ko smo mislili, da smo kričali že dovolj, dajmo še malo zakričat. Ruth je dobra pevka, a si je vzela pesem, ki me že na neko spominja, ne vem, na katero, in tisto o kričanju je povedalo dovolj. Nimam namena žaliti pesmi, a za balado je treba nekoliko več občutka. In nežnosti tudi, saj si vendar ženska, no.

20. Švica
Žvižganje se je obneslo in Švicarjem finale res privoščim. Lepa in spevna pesem bo marsikoga spravila v dobro voljo. In točke bodo tu.

21. Madžarska
Zame ena od tistih, ki ne sodijo v finale, pa naj bo besedilo še tako dobro. Fant fuša in pesem je lajna.

22. Malta
Maltežani letos letijo visoko. Morda pa res uspe. Pesem je že dobra, če bo še izvedba taka in gledalci ne preveč na strani samo svojih sosedov in velikih, potem se nadejamo presenečenja.

23. Danska
Basim: Cliche Love Song
Kaj reči o Basimu? Poskočna pesmica, spet imamo tukaj žvižganje, potem pa še melodija, ki gre hitro v uho ... Prav lahko se zgodi, da bomo rezervirali dvorano še za naslednje leto.

24. Nizozemska
Poleg naše Tinkare in Švedske zame letos ena od najboljših. Držim pesti za Stockholm, Ljubljano ali Amsterdam prihodnje leto.

25. San Marino
Valentini je v tretje šlo. No, za tolikšen trud si morda res že zasluži tole finale. Ali pa so gledalci rekli: "Pa pošljimo že enkrat to Valentino naprej, da je ne bomo poslušali še prihodnje leto ..."

26. Velika Britanija
Molly: Children of the Universe
Mi je žal, da jo morate poslušati. Bonnie Tyler, pridi nazaj.

***

Tokrat brez napovedi. ;)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ljubezen do konca

Skazal je svojim ljubezen do konca . (Jn 13,1)  Jezusu ni moglo biti prijetno pri mizi. To je bil namreč že trenutek, »ko je bil hudič Judu, Simonovemu sinu, Iškarijotu, v srce že vdihnil, naj ga izda« (Jn 13,2). Tudi v drugih je bilo nekaj podobnega, zato mu ni moglo biti prijetno. Kajti tako je vedno, ko je med nami napeto, ko so med nami jeza, strah, užaljenost, zamera, prizadetost. Take stvari se čutijo, tudi če se nič ne reče, tudi če nihče ne besni naglas, ker take stvari od znotraj razdvajajo skupnost. Vsak se začne umikati vase, v svoje misli, v svoja prepričanja, okoli sebe gradi utrdbo in ni prostora za nič in nikogar.  Razpadanje  Jezus je čutil vse to. In je vedel, da njegova skupnost nevidno razpada. Tega pa ni smel dopustiti. Skupnost je zanj sveta stvar, ker smo samo zaradi nje ljudje še ljudje, in zato tako pomembna, da vanjo postavi edini kraj, kjer se lahko z njim srečamo do konca časov, da, prav v tej skupnosti, v kateri ima vsakdo dovolj razlogov, da bi zbežal od nj

Pustiti se premagati ljubezni

Svetloba slavno vstalega Kristusa naj prežene temine srca in duha! (iz bogoslužja velikonočne vigilije)  V današnjem jutru poti vseh ljudi, ki v svoji človeški slabotnosti usmerjamo svoje korake h grobu, k smrti, k uničenju, prestreže njegova šokantna praznina , nepričakovano presenečenje, ki nas ustavi in obrne v drugo smer. Bog je, ki v to našo temo greha, napuha, sebičnosti potiho stopa kakor luč, kot druga , alternativna možnost , da bi tako okrušil zaverovanost v lasten prav, v lastne rešitve in poglede. »Kaj pa, če nimaš prav?«  Nujni poraz Glas, ki pretrga našo slepoto, je zato tako odrešilen, ker je neizprosno drugačen od naših predstav, ker je možnost, ki je nismo predvideli, ki se nam ne zdi mogoča, morda niti pravilna ne, možnost, ki si je tudi ne želimo, ki se je kakor žene v tem našem grobu bojimo: »Stopile so ven in zbežale od groba. Trepetale so in bile vse iz sebe. In nikomur niso nič povedale, kajti bale so se.« (Mr 16,8) Se nam pač upira, ker je zato, da bi dopustili

Tone Pavček, Take dežele ni

Lepa je moja dežela. Bridkosti polna. Sèm je stvarnik sejal nemir in lepoto, ki je skoraj popolna, in žalost, kot je ni na svetu nikjer. Nikjer ni zemlja tako skromna in radodarna, nikjer ne pride lastovka tako hitro na jug, nikjer ni nikoli tako bledikava zarja skozi stoletja ohranjala up. Nikjer trave z Jurijem, svojim patronom, ne veseljačijo tako dolgo v jesen in nikjer ne kriče še pod betonom o zelenem spominu svojim ljudem. Nikjer niso hoste tako skrivnostne z brezni in grapami, ki jih je zlo polnilo s trupli, da njih belo okostje sije potomcem v neprijazno temò. Lepa je moja dežela. Lepa do muke. Samo tu gruli prsteno grlo rim. Samo tu so tudi groze manj hude. Samo tu lahko živim.

Potruditi se

Ne zgodi se več poredko, da mi med brskanjem po socialnem omrežju pride pred oči vabljiv naslov: »Kako shujšati brez truda.« Namenoma je tak, seveda, da bi pritegnil pozornost, kako tudi ne, saj lepo utemeljuje najpopularnejšo misel današnjega sveta, ki se razodeva tudi v bitcoinih in podobnih hitrih zaslužkih: kako dobiti čim več s čim manj truda oz. izgube. Glavna prioriteta našega sveta je pač dobiček . In čim hitrejši je, tem bolje. Trud je pri tem zgolj ovira.  Ne bi šlo za tako velik problem, če ne bi podobno miselnost začeli tudi živeti , jo torej uporabljati v svojih odnosih: dobiti čim več za čim manj truda. Ali še bolje: dobiti, ne da bi bilo treba kaj dati. In tega se tako v odnosih kot tudi v finančnem svetu ne da drugače kot z goljufijo : nekdo mora nekaj izgubiti, da lahko ti nekaj pridobiš oz. zaslužiš na njegov račun. Tako je z vsem, kar je pridobljeno na lahko. »Je pač najemnik in mu za ovce ni mar.« (Jn 10,13) Opeharjeni ljudje pa drug drugega gledamo s strahom in nej

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

V mladih brezah tiha pomlad, v mladih brezah gnezdijo sanje - za vse tiste velike in male, ki še verjejo vanje. Za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu, za tiste, ki se srce razboli jim, ko dež zašumi v marčnem vetru, za vse, ki dolgo dolgo v večer na oknu zamišljeni preslonijo in sami ne vejo, kaj čakajo in po čem hrepenijo. O, v mladih brezah je tisoč sanj, pomladi in zastrtih smehljajev, kot v pravljicah Tisoč in ene noči iz daljnih, prečudnih krajev. O, v mladih brezah je tisoč življenj za vse tiste, ki ne znajo živeti in le mimo življenja gredo kot slepci in zagrenjeni poeti.