Obrat


Blagri so največ, kar imamo. Najpomembnejše Jezusove besede.

Vse so postavile na glavo. Obrnile so logiko, ki nam je znana, porušile so temelje sveta, v katerem živimo. Kdor vsaj malo pozna življenje, dobro ve, da seveda ni res, da so srečni tisti, ki so žalostni. Ali tisti, ki jih duši krivica, nezaposleni, ujeti, obsojeni. Ali tisti, ki jih preganjajo. Pa ubogi v duhu. Ravno narobe je. In na tem svetu ne zmagujejo krotki, usmiljeni ali tisti, ki delajo za mir. Kvečjemu so to največji poraženci, kar jih je, izkušnje nas tako učijo. Zato se s temi Jezusovimi besedami vse spreminja, vse se obrača na glavo, vsa naša resničnost postaja drugačna. Brez boja, brez denarja, brez orožja, brez revolucije. Jezus vse to spreminja samo z besedo. Ker nas ljudi ne želi napraviti srečnih tako, da bi spremenil realnost, v kateri živimo, temveč tako, da bi spremenil samo naš pogled nanjo.

Blagri namreč niso stvar neke daljne prihodnosti, ampak stvar sedanjosti. Jezus ne pravi: "Blagor vam nekoč, v nebesih", temveč danes, zdaj, četudi boste stvari, ki si jih zdaj želite, dosegli šele nekoč. Toda blagor vam že zdaj. Zakaj?

Blagre je Jezus povedal na začetku tako imenovanega "govora na gori", ki mu nekateri rečejo tudi "nova Postava" ali "povzetek vsega krščanstva" - kakor je nekakšen povzetek judovske Postave deseterica Božjih zapovedi. Tako z zahtevnimi nauki evangelija kakor tudi z zapovedmi imamo strašne težave, ker jih dojemamo predvsem kot vrsto pravil, ki se jih je treba držati, da bi dosegli "krščansko popolnost". Če bi bilo tako, niti evangelij niti Božje zapovedi ne bi bile nič drugačne od sveta, v katerem nekaj šteje moč in uspeh. Razlika se naredi na začetku zapovedi, ki smo ga pozabili ali prezrli. Zapovedi se ne začnejo z "Veruj v enega Boga," kot so nas naučili, marveč z besedami: "Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki sem te izpeljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti." (2 Mz 20,2)

Na začetku vsega je Bog, ki rešuje. Na začetku vsega je ljubezen Boga, na začetku vsega, v drobovju vsake realnosti, naj bo kakršnakoli že. Tako moramo razumeti blagre. Da bi tako začeli razumeti tudi svojo realnost.

Tako se postane svet.

Komentarji