Življenje je težek bojNeprenehoma molite. (1 Tes 5,16)

Življenje je težek boj, težji od tistih, ki se bijejo v jarkih na frontah. Ker zmore življenje porušiti mostove, ki se nikdar ne zmorejo popraviti, izkopati luknje, ki se z ničemer ne dajo napolniti, in zadati rane, ki se nikdar ne pozdravijo. Zato. In starejši kot si, hujši je ta boj. In rane so vedno bolj globoke.

Že davno sem spoznal, da je to boj, ki ga ne morem dobiti. A sem vseeno trmasto vztrajal na svojem. Se boril. Iskal maščevanja za svoje izgube. Ali pa nadomestila za tisto, kar mi je življenje vzelo. In sem izgubljal še bolj in vedno več. Maščevanje me je ubijalo, nadomestila so me razočarala in tako je bila moja bolečina vedno večja.

Življenje je premočno, da bi se boril z njim. Premagalo me je, velikokrat in vsakič popolnoma. In me bílo toliko časa, dokler nisem mogel več. Dokler nisem dokončno pokleknil. Priznal, da ne morem sam.

Tako sem preživel. Življenje namreč ni učenje, kako zmagovati, ampak kako ga prepuščati.

In čeprav se to zdi kakor poraz, ni tako. Je osvoboditev. In mislim, da je to tudi molitev. Posloviti se, izpustiti svoje življenje iz svojih rok in živeti z neizpolnjenimi željami in razočaranji in porazi, živeti z ranami in luknjami, pa biti kljub temu miren in srečen, je namreč mogoče samo, če doživiš ljubezen nekoga, ki je večji od vsega tega. Večji od življenja. To je zame Bog.

Zato potrebujemo molitev. Ker je pretežko živeti, ne da bi svojega življenja nekomu prepustil. In ker moliti pomeni uleči se v naročje nekoga, ki te ljubi. In če si tam, je vseeno, kaj se ti zgodi.


Komentarji

 1. Ti gotovo veš kako je v jarkih na fronti :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Markotu sem tudi jaz hvaležen za njegovo občutljivo dušo. A me osebno zelo moti dejstvo, da je zmeraj vse tako osebno - kakor da s eves svet suče samo okrog njega. Če bo knjiga s temi zapisi izšla, upam in želim, da se najde tudi kdo, ki bo nekoč malce dešifriral ta duhovni profil zapisov. Mislim, da bo zelo zanimivo.

   Izbriši
 2. To je moja vera in iskati bolj izbrane besede od Markovih je izguba časa in energije. Hvala za ta čudovit zapis.

  OdgovoriIzbriši
 3. Dragi Marko! Mislim, da bi moral vse te lepe misli natisniti, da bi jih prebrali tudi tisti, ki nimajo dostopa do interneta. Hvala za vse!

  OdgovoriIzbriši
 4. Dragi Marko,

  HVALA za vse zapise, ki ob branju tako zelo pobožajo dušo.
  :) vse dobro še naprej.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar