Rosa P.-A. Roca, Kako biti srečen z 1,2,3 … otroki?

Pichovi so družina z največ šoloobveznimi otroki v Španiji, morda celo v Evropi. BBC je o njih posnel dokumentarec z naslovom Največja družina na svetu. Pogosto se pojavljajo tudi v španskih medijih. Doma v Barceloni vsak mesec pojejo okoli 1.300 piškotov, skoraj sto jajc in popijejo okoli 240 litrov mleka. Ta knjiga je pričevanje njihove mame.

Bolj kot priročnik (na kar nakazuje njen naslov) je ta prijazna knjiga nekakšen "dnevnik" družine očeta in mame ter njunih 18 otrok. Seveda pester in zahteven, toda tako prijetno domač in topel, da ob branju vsak pomisli, kako sijajno bi bilo imeti tako veliko družino. Tako sledimo vsakdanjim anekdotam in dogodivščinam, med katerimi pa mama Rosa zelo neposredno podarja tudi svoja življenjska spoznanja in filozofijo. Zelo neposredno, pravim, ker je kdaj tako neusmiljena, da morda nehote bralcu sprašuje vest ... Poudarjanje, na katerem mestu je kaj, mimogrede postavlja na mesto tudi stvari v mojem življenju.

Toda bolj kot zabavne prigode, ki jih ta katalonska mama stresa iz rokava, me je v knjigi presenetila izjemna življenjska energija (kaj vse ta mama počne v svojem dnevu in kaj vse je "zelo pomembno") in pa njena neverjetna zaljubljenost v življenje. Trije od njenih otrok so namreč umrli in predvsem prve nosečnosti so bile vse zelo tvegane, tako da so jima zdravniki odsvetovali, da bi imeli še kakega otroka. A tadva zaljubljenca nista odnehala. Hotela sta biti srečna in to tudi sta.

"Nima smisla, da čakamo, da bomo srečni, ko bomo šli na počitnice, ko bomo zamenjali službo, ko se bomo upokojili. Ne, srečni moramo biti vsak s svojim zakoncem, otroki, na delovnem mestu, v svojem okolju."

Komentarji