Preskoči na glavno vsebino

Bolezen komunikacije

»Odpri se!« (Mr 7,34)


Nedolgo od tega mi je neko dekle potožilo, da se s svojo sostanovalko ne more pogovarjati. Ne samo, ko nastanejo problemi, ob vsakem prostem trenutku se priklopi na telefon in se umakne v svoj svet, kjer lahko počne, kar se ji zljubi – in kjer je vse tako, kot hoče ona. A tam je vedno sama. In v tem svetu tako trpita obe. Kajti zid, ki postavimo nekomu drugemu, je vedno tudi zid, ki smo ga postavili samemu sebi.

Gluhonemost je huda bolezen. Kajti gluhonemi nič ne slišijo in nič ne govorijo. To je največja teža te bolezni: gluhonemi ne zmorejo in ne znajo komunicirati. Zato ne zmorejo človeških stikov. In ostajajo vedno bolj sami. Propadajo. Ker ljudje potrebujemo človeških stikov bolj kot česa drugega.

Zato je ta bolezen tako težka in huda. Ker nas ubija v tem, kar je najbolj človeškega v nas. V potrebi po drugem. In v to bolezen rinemo tako hitro, da se niti ne zavedamo. Potapljanje v čudežni svet telefona ali postavljanje kakršnihkoli drugih zidov med sebe in svoje bližnje nam ugaja, ker v njem slišimo samó sebe. Toda slišati samó sebe in nikogar drugega več kmalu pomeni samo še slišati nič in nikogar. Ker si kmalu sam.

In danes smo res gluhonemi. Ne slišimo več nikogar razen sebe, ne zmoremo se več pogovarjati. Ljudje ne zmoremo več komunikacije. Zato tako strašne osamljenosti, zato tako globoke depresije. Ker nič ne more človeka nahraniti tako, kot ga nahrani dotik. Nobena izpolnjena želja njegovega srca, prav nobena.

Toda še vedno so tu ljudje. Še vedno. In mnogokrat razmišljam, zakaj je tako, da me nekdo prosi za nekaj mojega časa ravno tedaj, ko se mi ne ljubi ali ko bi se rad umaknil nekam na svoje. Toda tako me Kristus ozdravlja. Tako meni pravi:

»Efatá, odpri se!«

Kristus se gluhonemega človeka dotika, ker je ta bolezen ozdravljiva samo z dotikom. Samo z odnosom, in sicer z odnosom, v katerem se drug drugega dotaknemo, v katerem drugega čutimo in se mu damo tudi sami začutiti v vsem, kar smo, v dobrem in v slabem. Kajti čutiti drugega je stvar, ki je pomembnejša od vsega. Zato ni tako hudo, če se kregamo. Dosti huje je, če utihnemo, če se od drug drugega umaknemo. Če se drug drugega ne dotikamo več. Takrat namreč propadamo. Propadamo, ko ni več odnosa.

Zato se je treba danes skupaj z učenjem matematike in angleščine, slikanja in atletike v šolah in doma odločiti za učenje komunikacije. Za učenje dotikanja drug drugega. Za učenje skupnega življenja z drugimi. Za učenje lepe in dobre besede, predvsem pa za učenje poslušanja. Sicer bo v tem svetu, ki nas uči samote, pretežko preživeti.

Komentarji

  1. "in kjer je vse tako, kot hoče ona. A tam je vedno sama. In v tem svetu tako trpita obe."

    kot ona hoče? trpita obe? kaj zdej? se mi zdi, de samo ena malce jamra.. ona druga dela tisto, kar hoče.. se umakne v svoj kotiček, pazi to, ko ji paše..

    "Kajti gluhonemi nič ne slišijo in nič ne govorijo."
    glohonemi imajo svojo znakovno govorico, tako da.. govorijo. Sicer vem, da veš to zadevo.. samo.. če te že popravljam.. evo ti popravka..

    "gluhonemi ne zmorejo in ne znajo komunicirati"
    ojej.. za tole bi te policija za politično pravilnost za ušesa.. kot bi reku, da so črnci manj intelektualno sposobni..

    "Zato ne zmorejo človeških stikov. In ostajajo vedno bolj sami. Propadajo."
    tole pojasnilo je čist napačno, ker si predpostavko zgrešu.. (stavek prej)

    "Ker nič ne more človeka nahraniti tako, kot ga nahrani dotik."
    in vendar si RKC jemlje pravico do odločanja, kaj je pravilni dotik, in kaj je bogokletni dotik.. recimo opozicija gejem.. in se vtika v ravno najbolj osnovno pravico vsakega človeka.. s hujskanjem svojih vernikov potem otežuje normalno življenje ostalim..

    "Kristus se gluhonemega človeka dotika, ker je ta bolezen ozdravljiva samo z dotikom."
    sem mislil do danes, da lahko bog naredi kar hoče na kakršnkoli način.. očitno ne. Samo dotik ozdravi gluhonemega.. ja.. pa ona sodobno tehnološka medicina, ki se z elektronskimi napravicami dotakne slušnega živca in potem .. čudež.. gluhonemi sliši..

    "predvsem pa za učenje poslušanja"
    si slab v tem.. noben razumski razlog ti ne spremeni zacementiranega mnenja. Mogoče bi najprej sam kej naredu na tem, pa pol o tem govoru drugim..


    v čist vsakem blogom je .. je en kup napak. Kak to?

    OdgovoriIzbriši
  2. Lahko pa si ti ena velika napaka in se s tem ne zmoreš sprijaznit...

    OdgovoriIzbriši
  3. "Lahko pa si ti ena velika napaka in se s tem ne zmoreš sprijaznit..."

    in smo spet pri klasiki.. poizkus prenosa krivde. Ni ideologija kriva, da vsebuje logične napake, bedarije, bulšit.. ne.. kriv je tist, ki jih izpostavi..

    sej vem.. problem je, da ne moreš demonstrirat moje napake.. jst to lahko pri vaših blebetanjih z lahkoto..

    ajde, slovnica. to lahko. vsebinsko? nikakor. in ker vam slovnice nikoli ne očitam.. se dejmo fokusirat na vsebino..

    bo slo?



    OdgovoriIzbriši
  4. Vsebinsko gledano, tj. v kontekstu, je gluhonemi tu prispodoba za človeka, ki je gluh, nem do sočloveka, ki je s srcem daleč od bližnjega, ...čeprav, ga lahko gleda preko mizice pred kavarno naravnost v oči.

    Dragi anonimni vztrajnež, vesel sem, da vztrajaš v "nadzorovanju" Markotove vsebine.

    OdgovoriIzbriši
  5. prispodoba a... dobro dobro.. ravno tako, kot en kup pravil v svetem pismu, ki so v stilu "pobijte te pa te ljudi" in ste prekvalificrali v "prinesite jim rože.. "

    stalna redefinicija besed je tudi razlog, zakaj vi verjamete ta predpotopni bulšit. Na tak način lahko redefiniramo tudi kako hitlerjevo cvetko. al pa brozovo. po želji.

    besede imajo svoj pomen. Če jim redefiniraš pomene, pol ni nič nemogoče.. in ravno tukaj leži zajec. Politiki in kler imajo radi take ljudi. Jih lahko vlečejo za nos do onemoglosti..
    Ko kako pravilo postane družbeno nesprejemljivo.. ne, niso vas nategovali. Samo redefinirati je treba pomen besed, in .. opa.. Jesus je pa to mislil, ne tisto prej.. To igro se gremo že 2K let.

    in vam še vedno ni jasno..


    OdgovoriIzbriši
  6. se spomnim iz šole, ko so antični grki imeli neko bitko in so šli vprašat svečenike.. kak naj se borimo, da bomo zmagali.. in so rekl: Branite se izza lesenih barikad, zidov.. (nekej takega..)

    in so zmagali na morju, izza sten lesenih ladij.. in ravno to delajo tudi današnji "svečeniki", astrologi, homeopati. Generirajo bulšit, povedan tako, da ga lahko po dejstvu redefiniraš, da imaš prav.

    in zgleda, da vas to ne moti.

    OdgovoriIzbriši
  7. in še ena malenkost.. te igre ne pustimo igrat zakoncem, sorodnikom, prijateljem, razen religiji. Ko religija to natego potegne iz klobuka, takrat pa verniki .. joj kolk so pametni, joj, neverjetno, niti pomislil nisem na kaj takega.. in gre ta šarlatanska fora skozi filter bulšita..

    in isto je pri razumski analizi. Vsa področja življenja so podvržena tej analizi razen religije. Kot je ena komentatorka prej omenila. Mi verjamemo, ne potrebujemo razuma. Ker drugač bi bili razumniki.. (nekej takega.. )

    kot bi imeli tek na 400m, vsi tekmovalci v tekaških čevljih, religija pa na kolesu..

    religija lahko laže, manipulira, redefinira vrednost besed, ma je ni goljufive stvari, ki je ne sme naredit, samo da "dokaže" "resnico"..

    vsi ostali pa.. se držte pravil logike, razuma, itd itd..

    razmislite malce o tem..

    OdgovoriIzbriši
  8. Aninimnež, RADI TE MAMO, čeprav nas zaničuješ :)
    Nekaj bo manjkalo pod blogom, če ne bo več tvojih komentarjev :)
    V bistvu počasi dojemam, da če v ozadju ni vere, so vse besede v zvezi z Bogom, vero, krščanskim pogledom na sočloveka, trpljenje "bulšit" in karnekišit.

    OdgovoriIzbriši
  9. jst ne zaničujem vas... samo vaše ideje.. velka razlika.. ker ste se pa skozi leta tako poistovetili s krčanskimi idejami, ja, pa sej razumem da se tako počutite..

    in ravno to poistovetenost bi bilo fajn, da bi jo malce zmanjšali. Boste lažje dojeli, kaj vse je narobe s temi idejami..

    kot sem že prej zapisal.. vi se zmorete razumsko obnašat na vseh ostalih področjih življenja, razen pri religiji..

    naredite še en korak naprej. Le zakaj bi imela religija privilegij?

    OdgovoriIzbriši
  10. "Vi se zmorete razumsko obnasat na vseh ostalih podrocjih zivljenja, razen pri religiji.."

    Dragi anonimnez, z veseljem prebiram tvoje komentarje pod Markotovimi besedili. Me kar nasmejejo vecino casa. Tukaj si pa zal mimo pihnil.
    Jaz recimo kristjane locujem na prave kristjane (to so tisti, ki sledijo dobrim navkom vere, pa ceprav se ne prikazejo vsako nedeljo k masi in ne darujejo denarja pri darovanju, seveda so le-ti s strani vecine "tadrugih" kristjanov zanicevani) in na "kristjane", ki so sicer vsako nedeljo pri masi, vsaj 1x na mesec gostiji zupnika na kosilu, igrajo nek zgled sirsi okolici, ustvarjajo lazno sliko perfekcionizma navzven a navznoter so pa karakterno gnili, podli, zleht, nesramni, nasilni verbalno kot fizicno nad bliznjimi in se in se).
    Pravi kristjan se zmore in tudi zna razumsko obnasat v zivljenju. "Kristjan" pa ne. Zal je vecina nedeljskih obiskovalcev pri masah slednjih. Gredo k masi, da pokazejo kdo so, svoj zgled pred drugimi, da dobijo potrditev od drugih kako so fajn, zgledni, uceni morda, skratka nekaj vec. Vse za napolnit ego. Navznoter pa sama gniloba...brez primere gnilo do dna duse. In bo prisel od mase domov, okregal otroke za prazen nic, poslal mamo v tri krasne in seksal z zeno proti njeni volji. Ker pac lahko. Ker njemu nic nihce ne more saj je ja zgleden "kristjan". Ker bo naslednjo nedeljo sel zopet k masi, kjer mu bo Bog vse odpustil...in bo lahko vse ponovil znova in znova.

    Krscanske ideje so kul. Uredi. Le "kristjani" so jih pokvarli do amena. ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. "seksal z zeno proti njeni volji."
    eh.. tole me zelo moti. Ko vi uporabljate besedno meglo za posilstvo. In sploh ne opazite, da ste uporabili besedno meglo - eufemizem..
    "seksal z zeno proti njeni volji" nekako omili besedo posilstvo. Kot da je to samo en manjši dogodek, ko se je par odločal, kam na dopust. Je hotla na jamajko, pa nismo šli tja ampak samo na hrvaško.. malenkost..

    Beseda posilstvo ima svojo moč. Izpove surovost dejanja. In res prosim, nikoli več ne uporabljaj "seks proti njeni volji.." Pejt enkrat na policijo in zini kakšno na tak način. Ti bodo oni povedali kaj in kako..


    "Krscanske ideje so kul."
    ravno krščanske ideje niso kul. Ti govoriš o teh reklamnih kristjanih, ki vam "pravim" kristjanom kvarijo družbeni ugled, ampak.. to sploh ni problem. Tele vaše dogme, pravila... to je problem. Jasno se jih nihče pri normalni pameti ne drži. Tudi profesionalci se jih ne držijo, ampak samo blebetajo, kako lepo bi bilo, če bi se jih držali.. Noben ne ve točno, kaj so ta pravila in ta pravila spreminjate iz leta v leto, iz primera v primer.. So vam samo orodje, kako sramotit trenutno žrtev na prangerju za dosego trenutnih političnih ciljev..

    lep primer so recimo ženske, ki imajo otroka in niso poročene. 40-50 let nazaj.. so bile označene za lahke ženske, kurbe, ma vse ste limal na te ženske, kar se je našlo..

    danes? danes noben niti pomižikne. Prvič si ne upate blatit ljudi zaradi tega, drugič vas je pa civilna družba dobesedno prisilila v tako obnašanje. Vsak, ki bi poizkušal pljunit čez te ženske, bi se jim njihov lastni pljunek vrnil na njihov obraz.

    In na tak način krščanske ideje potujejo skozi čas. Duhovniki jih uporabljajo za sramotenje ljudi, za hujskanje množice proti neki manjšini. Ko pa ideje ne morejo več uporabit v ta namen, se jo pa preprosto zavže na smetišče idej, kot da je ni nikoli bilo.. In predvsem se poizkušajo čim bolj oddaljit od teh idej.. Mi da smo kdaj to počenjali.. Ma dej dej.. Nikoli.. Mi imamo radi vse ljudi..


    in ravno to sprenevedanje, ki ga ti tudi opaziš pri drugih kristjanih je problem. In je problem, da tega sprenevedanja ne opaziš pri katoliških idejah in ga ne opaziš pri sebi. Še enkrat si preberi ono tvojo osebno cvetko o seksu z ženo, ko ne dovoli..

    res ste družbeni problem...

    OdgovoriIzbriši
  12. " kjer mu bo Bog vse odpustil"
    in bog odpusti vse.. In to ti je dobra ideja? Izravna vse.. In gremo dalje, kot da se ni nič zgodilo...

    tolk o tem, da so krščanske ideje "dobre".. In ta ideja je spet v nasprotju s tem, da bog pošlje grešnike v pekel... Kaj je zdej res??

    Kak to, da vas te stvari ne motijo.. Ta visokoleteči bulšit od doktrine, ki ne more preskočit ene samcate štenge na stopnišču logike in razuma? Kak to, da vam so vam takale cvetke sprejemljive?
    In vi imate volilno pravico? In hočete aktivno soodločat, kakšna naj bo naša družba?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo, saj sem skoraj imela dilemo kako naj se izrazim glede posilstva pa sem glih tu kiksnila hehe

      Nisi me razumel...."kjer mu bo Bog odpustil" je bilo sarkasticno misljeno. Ker tako si taki izmecki mislijo v svojih glavah, da jim bodo take napake kar izbrisane, ce se bodo lepi in zgledni pojavljali redno tam.

      In ja...krscanske ideje...10 zapovedi recimo....niso napacne. Le skozi cas so jih ljudje prikrojevali po svoje, po svojih potrebah, interesih. Seveda vsakic drugace, kakor jim je v danem trenutku ustrezalo AMPAK v bistvu niso napacne.
      In prosim lepo....samo zato, ker komentiram tvoj post in ker obcasno preberem kaj se z Markotom dogaja, me ne rabis uvrscat nikamor sploh pa ne v "druzbeni problem".
      Lep vecer se naprej ;)

      Izbriši
  13. "ce se bodo lepi in zgledni pojavljali redno tam."

    jah.. bog jim odpusti.. če se le zelo "kesajo".. so čisti kot solza..
    in vendar podpiraš tak koncept, ker še vedno verjameš in hodiš v cerkev. Se mi zdi, da je to eden glavnih krščanskih "vrednot"..


    "družbeni problem" zadeva..
    družbeni problem je v tem, da na tolikih forah padete. Eufemizme najdemo povsod. Predvsem v politiki in religiji.. Ko ga zgrešiš, je bulšit pogoltnen.. Prodano. In na teh spremembah v vrednosti besed temeljijo religije. Samo tako lahko "dokažeš" boga. Je bistvo našega razhajanja. Ker vi ne opazite tega, dobite napačni rezultat. In jst ne morem računat na vašo pomoč, ko meni kej uide. Ker vam na tako preprostih forah uide.. Kak boste dojeli kake bolj komplicirane? Mal se natrenirajte, ker politiki lahko lažejo samo eni skupini, nikoli celotni druzbi.. Ko jim uspe celotni družbi lagat, pol smo najebal..


    10 zapovedi...
    so zapisane v stari zavezi, za katero pa imate tolikokrat za povedat, da ne velja več.. Ker v stari zavezi je vaš bogec res tisti pravi z verige spuščeni psihopat z motorko..
    tale link si poglej, kaj je narobe z 10 zapovedmi.. Ker jih lahko izboljšamo v sekundi. To je narobe z njimi.. ker so dane od najbolj inteligentnega bitja v vesolju, le kako je to mogoče, da se jih da v sekundi izboljšat..

    https://www.youtube.com/watch?v=x9weXGtCk7c

    poglej si ta link. Če te zajebava jezikovna bariera, povej, pa ti bom napisal podnapise kam..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ves kaj je tvoj problem? Se opravicujem, ker te tikam a sem smatrala, da lahko, ce se ti z mano pogovarjas ze cisto sprosceno ("zajebava"), kar za moje pojme ne spada na tak blog. Ja, simfaj me zdaj, da se fino delam in naj grem zmolit tri rozne vence za odpustek! (Srcno upam, da si tokrat dojel sarkazem ;))
      Prevec si crno-bel. Recimo...mene si kar popredalckal med one, ki podpirajo tak koncept, one, ki hodijo redno k masi....a nikjer nisem napisala, da hodim v cerkev ali k masi. Na podlagi sledenja nekega bloga z doloceno vsebino ne mores sodit cloveka, ki ga bere. Ali pac?
      "In jst ne morem racunat na vaso pomoc, ko meni kaj uide..."
      Mr. Nezmotljivi, pa ne, da ste priznali lastne zmote? :p

      Izbriši
  14. še ena verzija, kaj je z 10 zapovedmi narobe..

    https://www.youtube.com/watch?v=CE8ooMBIyC8

    OdgovoriIzbriši
  15. "Mr. Nezmotljivi"
    misliš da ne popušim kak argument? si želim, da bi živeli v takem vesolju.. Da me noben ne nategne na suho? Vsak teden/mesec najdem kako svinjarijo, ke sm jo zgrešu.. Ponavadi 10 minut prepozno..
    Se morš predvsem vprašat, kdaj so tebe nazadnje nategnil.. Preden nadaljuješ brat, se spomni kdaj.. Pol pa nadaljuj..

    In predvsem se moraš zavedat, da takrat ni blo nazadnje. Je bilo samo nazadnje, ko si dojela, da so te.. Velika razlika..

    In jst ti tlele govorim o nategah religije. Kake mehanizme imajo, kak jih vrtijo.. In kak tale profesionalec Marko ne dojame, da je samo orodje.. Front face, ki ga mafija poriva v ospredje, da navadni ljudje ne dobijo neverbalnih znakov, da nekdo laže. Ker marko zgleda še vedno verjame. On ne laže. Govori laži, ampak ne detektira, da so to laži in natolcevanja.

    Ta RKC mafija je edina mafija, kjer nižji člani ne dojamejo, da delajo za mafijo.

    "Prevec si crno-bel"
    na mizi imava samo dve mnenji.. "bog obstaja" in "bog ne obstaja"..Ni drugega mnenja. Ne moreš bit samo malce noseča. 2+2=4 in 2+2=5.. crno belo je.. en od naju se moti.. In ne zgleda po naših vseh celotnih pogovorih, da sm to jst..

    "Na podlagi sledenja nekega bloga z doloceno vsebino ne mores sodit cloveka, ki ga bere"
    pač.. veliko se ve o človeku, ki hodi v cerkev.. Veliko se ve o človeku, ki verjame v astrologijo. Ko poklikaš lajke na fejsbuku, pa oni lohka povejo ma skor do števike čevlja o tebi. Bi bila presenečena.

    "kar za moje pojme ne spada na tak blog"
    ta mehka cenzura.. je zlo celotne družbe. le zakaj ne bi spadal na takle blog?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

V mladih brezah tiha pomlad, v mladih brezah gnezdijo sanje - za vse tiste velike in male, ki še verjejo vanje. Za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu, za tiste, ki se srce razboli jim, ko dež zašumi v marčnem vetru, za vse, ki dolgo dolgo v večer na oknu zamišljeni preslonijo in sami ne vejo, kaj čakajo in po čem hrepenijo. O, v mladih brezah je tisoč sanj, pomladi in zastrtih smehljajev, kot v pravljicah Tisoč in ene noči iz daljnih, prečudnih krajev. O, v mladih brezah je tisoč življenj za vse tiste, ki ne znajo živeti in le mimo življenja gredo kot slepci in zagrenjeni poeti.

Ljubezen do konca

Skazal je svojim ljubezen do konca . (Jn 13,1)  Jezusu ni moglo biti prijetno pri mizi. To je bil namreč že trenutek, »ko je bil hudič Judu, Simonovemu sinu, Iškarijotu, v srce že vdihnil, naj ga izda« (Jn 13,2). Tudi v drugih je bilo nekaj podobnega, zato mu ni moglo biti prijetno. Kajti tako je vedno, ko je med nami napeto, ko so med nami jeza, strah, užaljenost, zamera, prizadetost. Take stvari se čutijo, tudi če se nič ne reče, tudi če nihče ne besni naglas, ker take stvari od znotraj razdvajajo skupnost. Vsak se začne umikati vase, v svoje misli, v svoja prepričanja, okoli sebe gradi utrdbo in ni prostora za nič in nikogar.  Razpadanje  Jezus je čutil vse to. In je vedel, da njegova skupnost nevidno razpada. Tega pa ni smel dopustiti. Skupnost je zanj sveta stvar, ker smo samo zaradi nje ljudje še ljudje, in zato tako pomembna, da vanjo postavi edini kraj, kjer se lahko z njim srečamo do konca časov, da, prav v tej skupnosti, v kateri ima vsakdo dovolj razlogov, da bi zbežal od nj

Pustiti se premagati ljubezni

Svetloba slavno vstalega Kristusa naj prežene temine srca in duha! (iz bogoslužja velikonočne vigilije)  V današnjem jutru poti vseh ljudi, ki v svoji človeški slabotnosti usmerjamo svoje korake h grobu, k smrti, k uničenju, prestreže njegova šokantna praznina , nepričakovano presenečenje, ki nas ustavi in obrne v drugo smer. Bog je, ki v to našo temo greha, napuha, sebičnosti potiho stopa kakor luč, kot druga , alternativna možnost , da bi tako okrušil zaverovanost v lasten prav, v lastne rešitve in poglede. »Kaj pa, če nimaš prav?«  Nujni poraz Glas, ki pretrga našo slepoto, je zato tako odrešilen, ker je neizprosno drugačen od naših predstav, ker je možnost, ki je nismo predvideli, ki se nam ne zdi mogoča, morda niti pravilna ne, možnost, ki si je tudi ne želimo, ki se je kakor žene v tem našem grobu bojimo: »Stopile so ven in zbežale od groba. Trepetale so in bile vse iz sebe. In nikomur niso nič povedale, kajti bale so se.« (Mr 16,8) Se nam pač upira, ker je zato, da bi dopustili

Tone Pavček, Take dežele ni

Lepa je moja dežela. Bridkosti polna. Sèm je stvarnik sejal nemir in lepoto, ki je skoraj popolna, in žalost, kot je ni na svetu nikjer. Nikjer ni zemlja tako skromna in radodarna, nikjer ne pride lastovka tako hitro na jug, nikjer ni nikoli tako bledikava zarja skozi stoletja ohranjala up. Nikjer trave z Jurijem, svojim patronom, ne veseljačijo tako dolgo v jesen in nikjer ne kriče še pod betonom o zelenem spominu svojim ljudem. Nikjer niso hoste tako skrivnostne z brezni in grapami, ki jih je zlo polnilo s trupli, da njih belo okostje sije potomcem v neprijazno temò. Lepa je moja dežela. Lepa do muke. Samo tu gruli prsteno grlo rim. Samo tu so tudi groze manj hude. Samo tu lahko živim.

Velikonočni ogenj

Podolgovata meglica se je vlekla nad zaspano vasjo in tik čez njo je mežikalo jutranje sonce, ko sem še zaspan in krmižljav nekaj pred sedmo zjutraj stekel proti cerkvi. Pod zvonikom se je že nabrala množica fantov, ki so stali ob ognju in se greli, vsak s svojo domačo pripravo za raznašanje, nekateri so lesne gobe nataknili kar na žico, drugi smo si jih nadrobili na koščke in jih položili na dno preluknjane konzerve, podedovane od starejših bratov.  Nekje med zaspanostjo in veselim vznemirjenjem se je vlekel dim in silil v oči, vendar je bilo v mrzlem jutru tam vendarle prijetno toplo, zato smo ostali ob ognju in potrpežljivo čakali, da bo župnik nazadnje le poškropil tisti nenavadni, jutranji kres, ki ga je navsezgodaj pripravil Jožko Mežnarjev. Potrpežljivi smo morali biti, nihče ni smel prižgati ognja pred koncem. Čim pa je župnik zamahnil z roko in se je na razžarjenih polenih razgubilo tistih nekaj blagoslovljenih kapljic, smo kot sestradane živali planili na kres, da bi čimprej