Kaj praviš ti?

»Ne samo, kaj pravijo ljudje. Zanima me, kaj praviš ti.«

Jezus je danes zelo direkten. Iz enega samega razloga. Ker gre za vprašanje, s katerim mora obračunati vsak odrasel kristjan. Ne gre namreč ne samo za vprašanje poti, ampak tudi za vprašanje cilja: ali je pravi in ali ga bom dosegel.

Da ne bom tako zelo abstrakten: gre za temeljno vprašanje, kar zadeva moje krščanstvo: kdo je zame, kakšno vlogo igra v mojem življenju Jezus Kristus? So njegove besede moje besede? So njegove poti tudi moje poti? So njegove vrednote tudi moje vrednote?

Ljudje se radi naslonimo na mnenje večine, potegnemo s tistim, ki je močnejši. Lažje je tako. Ni se potrebno izpostavljati, ni potrebno kaj dosti razmišljati in se soočati z vprašanji, ki lahko obrnejo na glavo naše ustaljeno in umirjeno življenje. A zato je danes tudi z našim krščanstvom tako, da je bolj ali manj ustrojeno po družbi, ki nam govori, kako naj mislimo, za kaj naj se odločamo in kako naj živimo, da ne bomo nikogar motili.

Verjetno ni potrebno povedati, da zato danes vlada taka zmeda, ko vsi govorijo, da ni vrednot, nihče pa se nobene noče prijeti, nihče noče tvegati. A čas neusmiljeno teče. In odnaša vse, kar nima temelja na bistvenih stvareh. In to je lahko tudi naše življenje.

Bistvo? Sprašuješ, kaj je bistvo? »Ti si Kristus.« Bistvo ne samo moje vere, tudi mojega življenja. Vsak od nas – če je pošten – pride nekega dne pred konkretno vprašanje, pred vprašanje njegovih vrednot, na katerega mora odgovoriti sam in mora odgovoriti jasno. Pa ne glede na to, ali gre za vprašanje, ki mu ga postavi njegov delodajalec, sošolec, mimoidoči, zaupni prijatelj, otrok ali policist. Pride pred vrata, skozi katera gre lahko samo tako, da odgovori, kdo je zanj Jezus Kristus: njegov svetovalec, nebodigatreba, čudežen človek – ali morda Gospod, za katerim hodi v dobrem in slabem, v težavah in veselju, v pesmi in joku. Če Jezus ni Mesija, če ni tisti, ki bo spremenil moje življenje, če ni tisti, brez katerega ne morem, če nimajo njegove besede name nobenega vpliva in me ne presenetijo, potem nima smisla, da nadaljujemo. Če Kristus ni Mesija, odrešenik, potem vse pade. Če pa je ... potem pa sem gotov, da te skale sleherna stvar ne bo premaknila. Ker je jasno, da bi, če ta stvar ne bi bila bistvena in trdna, njegova Cerkev ne zdržala 2000 let.

Kdo je torej zate Kristus?

Ta odgovor je pomemben. Ker gre za odgovor, ali želiš svoje življenje zapraviti ali rešiti.
*

Komentarji