Vstopnice

Velika pridobitev človeškega rodu so vstopnice. Da, vstopnice za koncerte, filme, predstave, tekme in še marsikaj podobne. In drugačne vstopnice.

Zakaj je vstopnica tako velika pridobitev? Ker je vstopnica spričevalo o človeku, ki stoji pred mano in želi vstopiti v moje gledališče, na mojo predstavo. V moje življenje. Mi imamo samo preprosto nalogo: da določimo ceno in na prireditev, na gostijo, bomo dobili samo goste, ki si jih želimo. Tiste, ki si to lahko privoščijo.

Tisti, ki si to lahko privoščijo, vstopijo tudi v moje življenje. Tako delajo vse diskoteke, vse kinodvorane, opere, gledališča idr. Zakaj bi kdo delal drugače? Zakaj bi kdo v svoje dvorane spustil nekoga, ki si to ne zasluži? Ti daš denar, jaz ti dam svojo vstopnico. In oba dobiva, kar želiva.

Zamisli si, da nekega dne propadejo vstopnice. Kaj pa takrat? Na moje tekme, na moje opere, na moje svečane gostije bi lahko prišel kdorkoli, s kakršnimkoli namenom. In tega si ne bi morda niti zaslužil. In bi lahko prišel. Katastrofa! Popoln kaos!

In ravno to se zgodi na tisti gostiji z Matejem in Magdaleno, z vso sodrgo, kar je premore mesto, z zaslužnimi in nezaslužnimi meščani. Vsi so tam. Vsi so lahko tam. Da, prav vsi, tudi cestninarji in krupjeji, prostitutke in pijanci. In v njej vsi sedijo za isto mizo, dobri in hudobni, lepi in grdi, pošteni in krivični. Ampak ... če sedijo za isto mizo, potem so vsi enaki.

Vsi enaki? Groza! Enaki z vso golaznijo? Šok je verjetno prevelik. A kmalu spoznamo, da smo si enaki drugače. Da smo vsi ... brez vstopnic. Ker je vstopnica predraga.

Bi si zaslužil vstopnico? Imaš to, kar misliš, da bi Bog želel za tvojo vstopnino?

Če ne, potem premisli, kako bi si jo zaslužil. Ne bo šlo? Za začetek poskusi s podobno – noro logiko kot pri njem. Za začetek ... odpravi vstopnice v svoj svet.

Komentarji

  1. Ja, težko je odpraviti to vstopnino. No, vstopnice pravzaprav morajo biti, le način podeljevanja teh vstopnic bi moral biti bolj podoben Božjemu... Od vse tiste golazni tudi vsi ne morejo priti do vstopnice - vsi si ne želijo na gostijo. Podobno je pri mojih vstopnicah, če si želi kdo vstopiti k meni (beri: spoznati me), potem mu z veseljem dam vstopnico. Mislim, da je hrepenenje zelo važno, saj te sili, da tudi nekaj narediš za ta cilj, po katerem hrepeniš - vstopnica tedaj ne izostane.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar