Preskoči na glavno vsebino

Dobra hrana

Gledam lastovke. Ves dan letijo pod mojim oknom in lovijo mrčes, da bi nahranile svoje mladiče. Njihovo življenje je navidez monotono, eno samo predajanje, delo in skrb. In vendar ni mogoče, da bi bilo drugače. V tem je namreč njihov smisel. One živijo, dokler živijo za nekoga, in ko ne živijo več za nekoga, jih ni več. Brez mladičev ne morejo živeti. In ne mladiči brez njih.

Tako zelo so naša življenja povezana med seboj. Kot življenja ovc in pastirja. »Življenje pastirja je odvisno od njegovih ovc in življenje ovc od njihovega pastirja.« (Fausti) Kot življenja otrok in njihovega Očeta. Eden brez drugega ne moremo. Povezani smo. Tako močno, da smo – kdorkoli že smo v teh svojih odnosih – vedno drug drugemu hrana. Drug drugega namreč vedno hranimo, in sicer s tem, kar živimo, za kar se odločamo, v kar verjamemo – s tem, kar smo.

Ali ni to kdaj strašljivo spoznanje? Ko spoznamo, kakšna hrana smo drug drugemu?

Človek je zato sestradano bitje. Vendar pa je v te odnose, v to naše medsebojno hranjenje udeležen tudi Bog kot dobri pastir. Zato, da nas nahrani s tem, kar je On. On je Dobri. In je Dobri zato, ker daje vedno in vsem brez razlike dobro. »On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim.« (Mt 5,45) In On nas tako hrani s seboj, z dobrim, da bi tudi mi sčasoma postali dobri, dobra hrana. Ker vedno postajamo to, kar jemo.

In postajati dobra hrana, živeti tako, da bodo drugi imeli življenje – to pomeni dobro živeti. Vse pa se začne s tem, da smo dobri mladiči, ki jedo, kar jim da jesti Oče.

Komentarji

  1. "ker daje vedno in vsem brez razlike dobro."

    6 miljonov otrok na leto umre pred 5 letom starosti.. nekak bi si upal trdit, da je neka razlika, kaj vaš bogec daje enim in drugim..



    OdgovoriIzbriši
  2. Ow, Anonimni, dej, mej mal širine in ne zasipat odličnega bloga s takimi klišejskimi, ozkogledimi komentarji.

    OdgovoriIzbriši
  3. mojca, pa ja ne praviš. da je 6 miljonov mrtvih otrok na leto SAMO kliše.. je mnogo več. Je indikator, da je vaš bog nesposoben, da nima vseh rad, in da.. glej ga zlomka, zelo verjetno ne obstaja.

    Da pa profesionalni vernik potem bloguje, da ta vaš bog poskrbi za vse enako dobro, pa kar kliče po repliki.. In 6 miljonov mrtvih otrok na leto je zelo dobra replika..

    sej vem. Tezko je bit versko pijan, če ti stalno nekdo meče dejstva v faco..


    OdgovoriIzbriši
  4. O ne ne, Anonimni, nikakor, to dejstvo pa že ni kliše! Pazi, da v svoji gorečnosti ne izgubiš svoje ostrine (in znanja pomena besed). Kliše je tvoje vprašanje, kje je Bog, ko je toliko trpljenja na svetu. Mogoče, za malo širine, bi si želel prebrati knjigo patra Karla Gržana, Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na Zemlji toliko trpečih?

    In sori, mrtvi otroci nikakor niso zelo dobra replika (res pazi na pristnost svojega nastopa!), pač pa ena izmed izpetih (in zlorabljenih) replik ateistov in anti-teistov. Še ugotavljam, katero si ti.

    OdgovoriIzbriši
  5. je dobri pater Karel zmogel izbrisat 6 miljonov v svoji knjigi?

    no dej napiš, kaj je dobri pater napisal v opravičilo.. Knjiga verjetno ni vredna branja, ker.. kako pa lahko takle pater ve, kaj se plete po "možganih" boga. Celotna knjiga je verjetno samo eno dolgo opravičilo, zakaj stvari niso tako kot bi morale bit, in seveda... Pazi to.. En kup špekulacij, zakaj je tako...

    Ga ni razloga, s katerim bi lahko bog opravičil svoje... svoje nedelovanje.. Razen če ti veš, kaj si bog misli, in seveda poznaš razlog. V tem primeru pa vsekakor... razsvetli nas vse. Bomo vsi neverniki in verniki prisluhnili razlogu.. Komej čakam..

    to mora bit res dobr razlog..



    OdgovoriIzbriši
  6. "to mora bit res dobr razlog.."

    mora bit boljši od "bog ne obstaja".. Ker ta razlog zelo lepo poradira vse nelogičnosti.. 6 miljonov mrtvih otrok ni več nepojasnjenih..

    OdgovoriIzbriši
  7. kaj zdej mojca... ne gre? nimaš boljše razlage za 6 miljonov mrtvih otrok na leto?

    Če bi bila ti poročena s tipom, ki bi vedno imel neke izgovore, zakaj stvari niso take kot bi morale biti, bi se že davno ločila.. Ko gre pa za boga, pa sprejmeš čist vse izgovore. Ker je bog vsemogočen, vseveden, vidi prihodnost, preteklost, bi lahko samo s prsti tlesknil, in bi bile stvari postavljene na svoje mesto. In vendar se mu ne da niti tlesknit..

    da ne obstaja, je zelo dober razlog, zakaj so stvari take kot so. Pojasni tako veliko stvari, brez da bi se pretegnili z glavo čez hrbet do tal..

    in vendar vam ta razlog ni dober. Rajši iščete za lase privlečene izgovore in opravičila.


    OdgovoriIzbriši
  8. Anonimni II: Tudi jaz mislim, da Boga ni, čeprav sem "profesionalc". Boga ni: pribili smo ga na križ. Ni ga tam, kjer ga iščemo; ni ga nekje daleč gor na nebu, na kavču. On je v teh umirajočig šesticah. "Lačen sem bil in mi niste dali jesti..."

    Ej, anonimni. A si opazil, da te lastnik bloga ni zbrisal, pa bi te verjetno lahko. Mislim, da te sprejema v tvoji drugačnosti. Nima smisla se kregat na teoretični ravni, a Bog je a ga ni.

    Lahko ga pač srečaš, ali pa ne.

    Drugače pa: Bog daje sonce, da sije nad vernimi in nevernimi; med šesticami ali tistimi, ki imamo trenutno hvala Bogu puhno rit.

    Predvsem pa: Bog je ljubezen. Ranljiv je. Ni šel na križ za "tapridne". Med te se lahko kdaj štejemo taverni. Ma ni res. Bog se je pustil ranit za vse: verne, neverne, homo ali hetero, przadete ali pametne.

    Zdi se, da te Bog vznemirja. Vrtaj, išči, trkaj, ugovarjaj; vseeno pa pusti odškrtnjen delček okna na miselni, čustveni in ljbezenski ravni za osebo Bog - popolna, ranljiva Ljubezen.

    Bog te živi! Faca si :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Anonimni II pravi:

    Sploh pa: Probaj se tko za foro uživet in si za hip mislt, da Bog, popolna, ranljiva Ljubezen in stvarnik obstaja. Samo za minutko. A nebi blo lepo, če bi blo to res: da bi Bog RES obstajal?! Da bi RES obstajala neka nebesa, popolna sreča po smrti?!! Waaaw!?

    Ne? Se ti ne zdi fajn?? ?!!! Zakaj ne?
    Da si tud ti v tem življenju z nekim namenom. Da te nekdo ljubi. ... A ni to neki preeečudovitga?

    Bog pravi: "Tudi če bi te fotr in mati zapustila, jaz te ne bom"
    Al pa nekje drugje: "Življenje dam zate"

    Da bi te imel nekdo TKOO RADD, DA BI DAL ŽIVLJENJE ZATE? ZAME! ZA VSE NAS! Za verne in neverne; za te, ki so spoznali Božjo ljubezen in one, ki jo še iščejo...

    A nebi blo lepo.
    Prosim, poskus se uživet v to "idejo" in ji za hip verjet. Potem pa si povej, kako si se počutil.

    Ja: vem. Če to ni resnica, je brezveze, budalaština, laž, norost. Če pa je res...

    Lep pozdravčič, pa brez zamere, ker verjetno ne bom debatiral naprej. Ne da se mi :) Če se pa na kakem metal koncertu srečava, pa rečemo tri besede :) Hm. Čeprav, sam ne poslušam te zvrsti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Anonimni II dodaja v odhajanju:

    Sploh pa prav maš: V naši veri ni vse pošlihtano. Ni vse razumno. Prav tko kot pr ideji o nastanku sveta iz prašnih delcev, ki so pač tam ležali že od zmeraj.
    Jp, ni razumno, da Bog dovoli, da ga ubijemo.. Jp. Ni razumno, da je Bog v trpečih in trpi z njimi.

    Ni irazumno, da nam da tooolk svobode, da sebi zveče roke in nas poskuša prtegnt in spravt h pameti z "nitkami ljubezni" (kot piše v Sv pismu) (in s svojim zgledom).

    Ni razumno, da Bog je; prav tako tudi, da Boga ni. Tud v tem neki ne štima. Ne da se dokazat, da Bog je; prav tko se ne da dokazat tud, da Boga ni. Množice so dale že življenje za idejo, da Bog je. Pravimo jim mučenci. Hm. Je že kdo dal življenje za idejo, da Boga ni? Buo. Morda. Bog z vami. Gremo v cerku :) Se vidmo.

    OdgovoriIzbriši
  11. nej ti povem, kaj je meni vazno..

    meni je vseeno, kaj je res, SAMO DA JE res.

    in ti si tukaj napisal en kup klasičnih stvari, ki so dokazano narobe.

    "Bog daje sonce, da sije nad vernimi in nevernimi; med šesticami ali tistimi, ki imamo trenutno hvala Bogu puhno rit."

    Spet porivate boga v naravne procese. V enem prejšnjem izdelku markota, ko je to isto napako naredu, je dokazal, da je bog odgovoren za hitlerja..

    "uživet v to "idejo" in ji za hip verjet. Potem pa si povej, kako si se počutil."
    resnica ni odvisna od mojega počutja. Niti od tvojega. Pa lahko še tako verjameš, resnica "does not give a f*ck", kaj ti želiš, ne želiš.. Je kar je.


    "Prav tko kot pr ideji o nastanku sveta iz prašnih delcev, ki so pač tam ležali že od zmeraj."
    eh.. tukaj spet napaka. Svet iz prašnih delcev. Znanost ima zelo natančno dodelano, kako nastane zemlja, sonce.. itd.. itd..
    Tole je klasični bog lukenj. Vse kar ne vemo, to je bog naredu. Iz teh lukenj se je bog moral umaknit že miljonkrat..

    "da tooolk svobode, da sebi zveče roke"
    spet bedarija. Ko 5 tipov posiljuje eno zensko, kolk svobode ima ta zenska? Da je bog dal svobodno voljo ljudem, je samo zelo dobra manipulacija, ki boga odveze odgovornosti. Korakec razmišljanja naprej to odgovornost prinese direktno nazaj v naročje boga.. In bog ima očitno rajši svobodno voljo posiljevalcev, kot svobodno voljo žrtve..

    "(kot piše v Sv pismu) (in s svojim zgledom)."
    jezus je v svojih lastnih besedah podpiral suženjsto.. Ne hvala, za tako moralnost in tak zgled.. Če bog ni vedel 2000 let nazaj, da je suženjstvo narobe, le kako bo vedel, kaj je prav danes...

    "Je že kdo dal življenje za idejo, da Boga ni?"
    en kup ljudi. Si malce poglej, kako ubijejo ateiste v savdski arabiji danes. In to morijo delajo ljudje, ki so verni, verjamejo v boga, itditd.. In to isto sranje bi počeli tudi vi verniki pri nas, če vas mi ostali ljudje ne bi držali na verigi..

    Umreti za idejo je neumno..


    "Ne da se dokazat, da Bog je; prav tko se ne da dokazat tud, da Boga ni."
    breme dokazovanja je na strani vernikov. Ker drugače moramo dokazat, da ne obstaja sneguljčica, palčki in še ostala mitološka bitja.
    Da zeus ne obstaja, tudi niso dokazovali. So samo nehali verjet. In je bila zgodba zaključena.


    dejstva so pa takale:
    vedno bodo ljudje uporabljali in širili ideje, s katerimi lahko izvlečejo nekaj denarja iz žepov soljudi.. In religija ni nič drugega. Ideologija, ki prinaša finančne dohodke.

    čas je, da ta ideologija odmre, kot vse ostale astrologije, fengšuii, homeopatije.. .-..ije, ije.. ije..





    OdgovoriIzbriši
  12. " poskus se uživet v to "idejo" in ji za hip verjet."

    kot prodajalec droge.. poskusi.. ful je fajn..


    "Ja: vem. Če to ni resnica, je brezveze, budalaština, laž, norost. Če pa je res..."

    torej se strinjaš, da bi dokazi morali biti neskončno dobri. Ne samo namigovanja, indici... in lepe zgodbice, ki vse to lepo zapakirajo v neko religijo..

    in ravno to imate. Lepo zgodbico, ki jo lahko naluknjaš, če maš 5 minut časa.. In s tako barko želite prečkat ocean.. In bit kapitan naše skupne družbe..

    težka bo.. bi bilo boljš, če se streznete..




    OdgovoriIzbriši
  13. Anonimni II zaključuje:
    Premagal si me. Nimam več pametnih argumentov, pa še pri teh si mi razkril, da so švoh :)

    OdgovoriIzbriši
  14. argumenti za boga so bili dobri 500 let nazaj.. dans pa te iste argumente znanost povozi kot preplašeno srno, ki ponoči prileti direktno med sprednje luči tovornjaka..

    visoki kler ve vse za te laži.. zato se oblači v zlato in se vozi naokoli v mercedezih.. in steguje pohlepne prste po čim več denarja.. nižji kler je pa še vedno veren, in se mu ne sanja, da je nekaj narobe.. ko dojame šalo, pa ga bodo mogoče povišali, da ne bodo verniki pogruntali..


    pa še ena verzija odgovora na:
    "Je že kdo dal življenje za idejo, da Boga ni?"

    mal poglej po zgodovini, kolk pravovernih komunistov je dal življenje za "idejo" komunizma..

    če nekdo umre za "idejo", še ne pomeni, da je ideja pravilna..



    "Premagal si me. Nimam več pametnih argumentov, pa še pri teh si mi razkril, da so švoh :)"

    ka ti nej rečem.. argumente sm najdu na internetu.. so verske laži in manipulacije zvite in močne.. in vsaka laž ima še backup laž..

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ljubezen do konca

Skazal je svojim ljubezen do konca . (Jn 13,1)  Jezusu ni moglo biti prijetno pri mizi. To je bil namreč že trenutek, »ko je bil hudič Judu, Simonovemu sinu, Iškarijotu, v srce že vdihnil, naj ga izda« (Jn 13,2). Tudi v drugih je bilo nekaj podobnega, zato mu ni moglo biti prijetno. Kajti tako je vedno, ko je med nami napeto, ko so med nami jeza, strah, užaljenost, zamera, prizadetost. Take stvari se čutijo, tudi če se nič ne reče, tudi če nihče ne besni naglas, ker take stvari od znotraj razdvajajo skupnost. Vsak se začne umikati vase, v svoje misli, v svoja prepričanja, okoli sebe gradi utrdbo in ni prostora za nič in nikogar.  Razpadanje  Jezus je čutil vse to. In je vedel, da njegova skupnost nevidno razpada. Tega pa ni smel dopustiti. Skupnost je zanj sveta stvar, ker smo samo zaradi nje ljudje še ljudje, in zato tako pomembna, da vanjo postavi edini kraj, kjer se lahko z njim srečamo do konca časov, da, prav v tej skupnosti, v kateri ima vsakdo dovolj razlogov, da bi zbežal od nj

Pustiti se premagati ljubezni

Svetloba slavno vstalega Kristusa naj prežene temine srca in duha! (iz bogoslužja velikonočne vigilije)  V današnjem jutru poti vseh ljudi, ki v svoji človeški slabotnosti usmerjamo svoje korake h grobu, k smrti, k uničenju, prestreže njegova šokantna praznina , nepričakovano presenečenje, ki nas ustavi in obrne v drugo smer. Bog je, ki v to našo temo greha, napuha, sebičnosti potiho stopa kakor luč, kot druga , alternativna možnost , da bi tako okrušil zaverovanost v lasten prav, v lastne rešitve in poglede. »Kaj pa, če nimaš prav?«  Nujni poraz Glas, ki pretrga našo slepoto, je zato tako odrešilen, ker je neizprosno drugačen od naših predstav, ker je možnost, ki je nismo predvideli, ki se nam ne zdi mogoča, morda niti pravilna ne, možnost, ki si je tudi ne želimo, ki se je kakor žene v tem našem grobu bojimo: »Stopile so ven in zbežale od groba. Trepetale so in bile vse iz sebe. In nikomur niso nič povedale, kajti bale so se.« (Mr 16,8) Se nam pač upira, ker je zato, da bi dopustili

Tone Pavček, Take dežele ni

Lepa je moja dežela. Bridkosti polna. Sèm je stvarnik sejal nemir in lepoto, ki je skoraj popolna, in žalost, kot je ni na svetu nikjer. Nikjer ni zemlja tako skromna in radodarna, nikjer ne pride lastovka tako hitro na jug, nikjer ni nikoli tako bledikava zarja skozi stoletja ohranjala up. Nikjer trave z Jurijem, svojim patronom, ne veseljačijo tako dolgo v jesen in nikjer ne kriče še pod betonom o zelenem spominu svojim ljudem. Nikjer niso hoste tako skrivnostne z brezni in grapami, ki jih je zlo polnilo s trupli, da njih belo okostje sije potomcem v neprijazno temò. Lepa je moja dežela. Lepa do muke. Samo tu gruli prsteno grlo rim. Samo tu so tudi groze manj hude. Samo tu lahko živim.

I. Minatti, V mladih brezah tiha pomlad

V mladih brezah tiha pomlad, v mladih brezah gnezdijo sanje - za vse tiste velike in male, ki še verjejo vanje. Za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu, za tiste, ki se srce razboli jim, ko dež zašumi v marčnem vetru, za vse, ki dolgo dolgo v večer na oknu zamišljeni preslonijo in sami ne vejo, kaj čakajo in po čem hrepenijo. O, v mladih brezah je tisoč sanj, pomladi in zastrtih smehljajev, kot v pravljicah Tisoč in ene noči iz daljnih, prečudnih krajev. O, v mladih brezah je tisoč življenj za vse tiste, ki ne znajo živeti in le mimo življenja gredo kot slepci in zagrenjeni poeti.

Za limbar tvoj

Te dni so nam posebej pred očmi rane , tisočero Gospodovih ran, iz katerih lije kri in se spušča po umirajočem telesu, mnoge, neštevilne rane, ki so, kakor je rekel prav On (Mt 25,35-36), rane ljudi vseh časov, zaobjete v sveto telo, ki utrujeno in izmučeno visi na lesu človeških grehov, zločinov, napak. V opomin? V očitek? V dokaz, ki bi utemeljil primerno kazen? V odrešenje. Za limbar tvoj .  Vseeno je na Kalvariji mučno, v ozračju visi bolečina, zadušljivo je v tihi zameri in prizadetosti, nemi kriki prebadajo nebo, ker je nekaj narobe, ker je nekaj zelo narobe na tem njegovem telesu (1 Kor 12,27), ki še hodi po svetu. Cerkev greši in pada in krvavi in v njej je toliko stvari grešnih in napačnih. Ker smo v njej ljudje .  Toda to še ni opravičilo. Ni razlog, zaradi katerega bi samo zamahnili z roko in šli naprej. Morda smo jih že siti, vseh trpečih ljudi tega sveta, ki nam dnevno skačejo v pozornost, morda tudi že navajeni, pa vendar vsaka rana boli in kolikor prizadene tistega, ki j