Počitek v njegovem naročju


Zgodi se, da se človek utrudi življenja. In to se ne zgodi takrat, kadar ima polne roke dela. Ne, človek se utrudi življenja takrat, kadar se počuti pred njim majhen in nemočen. Kadar ga življenje premetava sem in tja, kadar mu življenje postane pretežko.

Iz te izkušnje nemoči se ponavadi rodi jamranje, ki ga je danes povsod polno. Jamranje je znak, da se čutimo nemočne, da smo utrujeni od življenja. In tak občutek je nevaren, ker nam ubija duha, ker nam ubija upanje in prihodnost, ker nam ubija veselje nad življenjem. In brez veselja življenje ni življenje, ker ni rodovitno.

Ko nas življenje utrudi, ima Jezus besedo za nas: »Pridite k meni in se pri meni odpočijte.«

Vzeti si čas za počitek, dopust, počitnice je nujno. In sicer vzeti si počitnice v Njegovem objemu, kar pomeni: imeti čas za lepoto. Iti v hribe ali na sprehod, občudovati lepoto narave, brati, pogovarjati se, se igrati z otroki, biti razigran, vzeti si čas za mir in tišino. Imeti torej čas, da bi spet spoznali, opazili in se prepričali o lepoti življenja in lepoti sveta. Vsakokrat, ko je življenje pretežko in ko nimamo moči, ko jamramo, je to znak, da potrebujemo počitnic pri Njem. Počitnic z lepoto. In On je lepota v našem življenju. Zato pomeni iskati lepoto in se ji prepuščati iskati in se izročiti Njemu.

Vzemimo si čas za tišino. Vzemimo si čas za lepoto. Poiščimo jo v svojem življenju. Kjer je tišina, kjer je lepota, tam je Bog, ki nam bo dal svoj mir. Kajti v našem življenju potrebujemo oči za lepoto. Potrebujemo čas, da jo iščemo in da jo najdemo. Ker je lepota ne samo daleč proč od nas, v gorah, na morju, v eksotičnih krajih, na počitnicah, ampak tudi v vsakdanjih stvareh, na vsakdanjih krajih, doma, v šoli, v službi, v pogledu skozi okno stanovanja in avtomobila. In v ljudeh, ki živijo z nami, čeprav je morda le nekoliko zastrta s skrbmi in problemi, ki jih nosimo.

Zato potrebujemo počitnic pri Njem, ki je Lepota. Da ga bomo videli v vseh trenutkih naših dni. Da bomo znali iskati in videti lepoto povsod, tudi v stvareh in ljudeh, ki so na prvi pogled grdi in sovražni. Kajti lepota je vedno okoli nas, pa čeprav skrita in zastrta.

In videti jo – to pomeni živeti.

Komentarji